Više od 200 postupaka protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu

U slučajevima nevakcinisanja dece, trenutno je u postupku 209 predmeta u Beogradu.
Do sada su donete 32 odluke, od kojih je 21 osuda, kaže predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović.
 
"Tu ima 11 rešenja o odbačaju zahteva, a ostalih 21 su u stvari osuđujuće odluke od kojih je u tri slučaja doneta novčana kazna, a u 18 izrečena opomena učioniocu", rekao je Marinović za RTS.
 
Prema njegovim rečima, prijave protiv roditelja podnosi zdravstveni inspektor pri ministarstvu zdravlja, a kada stigne zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, obavi se inspekcijska kontrola, sačini se zapisnik o tome i inspektor utvrdi da li je učinjen prekršaj.
 
"Inspektor sačinjava zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i kao ovlašćeni podnosilac podnosi nadležnom prekršajnom sudu", naveo je Marinović.
 
Prve novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali decu vakcinom MMR - protiv zaušaka, rubeola i malih boginja izrečene su u Beogradu. U martu prošle godine stupio je na snagu Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji propisuje kaznu od 30.000 do 150.000 dinara za one koji odluče da ne vakcinišu dete, a do sada je protiv takvih roditelja podneta 241 prijava i doneta 21 osuđujuća presuda.
 
Podsetimo, Novi Sad je jedan od četiri grada u Srbiji u kojima roditelji najčešće odbijaju da vakcinišu decu. Više o tome čitajte OVDE.
  • Недељко

    14.08.2017 08:29
    Закон
    Изгледа бих требао прво прочитати закон, јер ми није јасно како казна подиже имунитет детету. Платиш 150.000 динара казну и не вакнишеш дете и сада је то у реду?
  • Huncut

    13.08.2017 20:38
    I mi smo dobijali vakcine a ne znamo ni protiv cega su. Imamo na ramenu ogromne oziljke od tih vakcina,kakva je to hemija bila kad je izazvalo takvu reakciju recite mi?
  • Komifo

    13.08.2017 20:25
    Ma batali kažnjavanje, uskratiš totalno zdravstvenu negu i ćao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija