Sud po tužbi Južnih vesti poništio odluku Tasovca

Upravni sud poništio je prošlogodišnju odluku tadašnjeg ministra za kulturu i informisanja Ivana Tasovca da portalu Južne vesti iz Niša dodeli milion dinara - iznos manji od traženog, ali i manji od iznosa koji je predložila konkursna komisija, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).
Sud je, u presudi u koju je UNS imao uvid, Ministarstvu naložio da o tome ponovo odluči, kao i da Južnim vestima nadoknadi troškove upravnog spora u iznosu od 26.290 dinara.
 
Tasovac je na prošlogodišnjem konkursu poništio predlog komisije o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata za internet medije. Komisija je predložila sufinansiranje 39 projekata, a Tasovac je podržao 30, dok je izmenio iznos predloženih sredstava za 9 medija. 
 
Južnim vestima je dodeljeno milion dinara za projekat "Institucije u službi građana". Taj portal je, u tužbi podnetoj prošle godine Upravnom sudu, osporilo zakonitost te tačke zbog "povrede pravila postupka, nepotpuno i netačno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primene materijalnog prava".
 
"Tužilac navodi da su mu raspodeljena sredstva u iznosu od milion dinara, što je manje od 3.452.000 dinara, koliko je tražio za realizaciju projekta. Ističe da rešenje sadrži samo odluku o raspodeli milion dinara, dok iz obrazloženja proizilaze samo indicije da postoji i deo zahteva o kome je negativno odlučeno, zbog čega je rešenje moralo da sadrži odluku o celom zahtevu, jer ovako proizilazi da su tužiocu raspodeljena sredstva u punom obimu", piše u presudi. Dodaje se i da Južne vesti smatraju da ne postoji formalna odluka Ministarstva o odbijajućem delu, kao i da rešenje ne sadrži sve elemente propisane Zakonom o opštem upravnom postupku. 
 
Portal je u tužbi naveo da u obrazloženju rešenja nisu dati razlozi zbog čega je Ministarstvo tako raspodelilo sredstva, kao ni razlozi zašto su data sredstva u iznosu manjem od traženog, ali i manjem od iznosa koji je predložila konkursna komisija, s obzirom da je traženo 3.452.000 dinara, a da konkursna komisija predložila da se dodeli 1,7 miliona dinara. Južne vesti su u tužbi i podsetile na Zakon o javnom informisanju kojim je propisano da projekat ocenjuje stručna komisija.
 
Ministarstvo kulture i informisanja u odgovoru na tužbu osporilo je sve navode u njoj. Presuda Upravnog suda je konačna.
  • Nišlija

    15.08.2017 18:44
    Samo tužite bagru, drugačije ne vredi. Podrška "Južnim vestima", jedni od retkih ako ne i jedini u Srbiji koji informacije prenose tačno i dosledno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija