Stjuardese u vozovima na liniji Novi Sad-Beograd

Stjuardese u vozu, ketering i savremeni sistem za izdavanje karata neke su od novina u vozovima koje je preduzeće "Srbija voz" počelo da uvodi, verujući da će bolji uslovi za putovanje povećati i prihode.
Stjuardese su za sada angažovane na linijama Beograd-Novi Sad i Beograd-Bar, a od sutra se planira da uđu i u vozove na liniji Beograd-Vršac.
 
Ne razlikuju se mnogo od onih u vazduhu. Crvena marama, košulja na belo-plave pruge, crna suknja, kolica sa kojih ljubazano putnicima nude kafu, sokove, pivo, grickalice...
 
"Krajem juna je izabrana firma koja obezbeđuje ketering i radnike, ali i mobilne fiskalne kase, mobilne terminale za plaćanje karticom, uniforme i mogli smo promotivno da počnemo sa poslom", rekao je v.d. direktor "Srbija voza", Jugoslav Jović.
 
Stjuardese koje rade u vozu, kako navodi, "ne smeju biti starije od 26 godina, jer je posao fizički zahtevan". Istovremeno angažovano je i nekoliko momaka koji rade kao stjuardi, sada samo na relaciji Beograd-Bar, jer je u pitanju noćna linija.
 
"Posao zahteva da se sve vreme stoji, naravno neophodna je i ljubaznost sa putnicima. One imaju obavezu da se edukuju o ponašanju u nekim vanrednim situacijama, poput onog što već znaju naši kondukteri", kaže Jović, koji napominje da su usluge ove firme promotivne u naredna tri meseca i da je to vreme u koje im je potrebno da procene da li ostvaruju prihod. On dodaje da od tog prihoda, po ugovoru, "Srbija voz" dobija 11 odsto.
 
Značajna novina su i mobilni terminali za prodaju karata, za sada samo u vozivama na relaciji Beograd-Vršac. Kupljeno je deset mobilnih terminala, a da bi ove uređaje imali svi kondukteri u vozovima u Srbiji potrebno ih je 450.
 
"Sistem je pušten u rad početkom juna. Tokom probnog perioda koji traje dva meseca bilo je otpora konduktera i osoblja, ali sada su svi zadovoljni. Ovi uređaji sa jedne strane ubrzavaju prodaju karata jer više nema pisanja već je sve na dugme, a sa druge strane povećava se naša kontrola nad dnevnim prihodima, jer su direktno vezani za bazu", navodi Jović. Ističe da će ovi uređaji umanjiti i broj situacija kada se kondukteri sa putnicima "dogovaraju" oko cene karte.
 
On dodaje da je još u toku probni rad sa ovim uređajima, jer je u pitanju komplikovan softver i za sada nije sigurno kako funkcioniše.
 
"U delu gde se samo prodaju karte za novac sistem funkcioniše dobro, ali mi želimo da ti mobilni terminali budu i za prodaju karata elektronskim putem, kao i putem SMS-a. Najvažnije je da nema protoka novca, jer se tako smanjuju nepravilnosti u radu konduktera, blagajnika i svih koji su u prodaju uključeni", zaključuje Jović.
  • Vozić je zakon

    20.08.2017 11:35
    Prvo jednog komunmalca koji će ovim finim ljudima objašnjavati da se u vozu ne ostavlja đubre od pojedenog i popijenog.I to na nekoliko stranih jezika. U međunarodnom vozu Beograd- Budimpešta nekad se kotrljaju plastične flaše jer stoka ne zna šta je kanta,a ako kante nema odmah pored dađubre odnese do najbliže.kome se ne sviđa voz, može taksijem, ali po taksi ceni.
  • Cigani lete u nebo

    17.08.2017 10:11
    Kakva karikatura od drzave i naroda. Sve trulo okolo, raspadaju se zgrade i kuce dok gledas kroz prozor voza koji juri brzinom od 30 kmh, a stjuardesa obucena u ponosne boje zastave smrdije i minicu ti nudi pivo i grickalice. Apsurdistan x 10!
  • ispravka- no more

    17.08.2017 10:07
    Umesto reči učiteljica, greška, treba da stoji: drugi pomoćnik glavnog kuvara."Lik" : mlad, ubildovan, honorarac sa "dobrim vezama". Preduzimljiv, sposoban, često se dernja u mobilni, "po ulici".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija