Karađorđevići restitucijom dobijaju novac, ali ne imovinu

Članovi dinastije Karađorđević imaće pravo na obeštećenje oduzete imovine, ali ne za Beli dvor, jer će njegov status biti rešen posebnim zakonom, potvrdio je direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

"Novosti" navode da Karađorđevići neće imati pravo ni na obeštećenje kada su u pitanju rudnici, jer su rudna bogatstva državna svojina. Opet, mogli bi da dobiju obeštećenje za placeve koje su tražili u Beogradu. Reč je o Abardarevoj 1, gde je svojevremeno bila kuća, vlasništvo kraljice Marije, kao i o kućama u Preševskoj, Sarajevskoj, Krunskoj i drugim nepokretnostima.

Karađorđevići su januara 1914. godine tražili povraćaj imovine koja je posle smrti kralja Aleksandra, ostavinskim rešenjem od 27. oktobra 1938, podeljena između sinova Petra, Tomislava i Andreja. U zahtevu su se našli: kompleks Belog i Kraljevskog dvora, kuće u ulicama Petrijarha Dimitrija 52, Kralja Aleksandra 24, Krunskoj 7, Sarajevskoj 37, Abardarevoj 1, livade kod Sokobanje i nameštaj, umetnine, srebrnina...

Agencija je u međuvremenu odbila njihov zahtev za povraćaj ili obeštećenje dvorova, a žalbeni postupak je u toku. Prema Zakonu o restituciji, obeštećenje vlasnika kojima ne može fizički da bude vraćena imovina trebalo bi da počne naredne godine, a do sredine septembra Vladi će biti poslat predlog kojeficijenta po kojima će se ta isplata vršiti.

"Koeficijent ćemo dobiti kada se zbir procenjene imovine podeli sa dve milijarde evra, koliko je planirano za obeštećenje. Koeficijent će predstavljati procenat koji će nekom biti isplaćen od ukupne vrednosti njegove imovine. Recimo, ako je koeficijent 15, to znači da će mu biti isplaćeno 15 odsto, s tim da maksimalna moguća isplata može biti 500.000 evra", objašnjava Sekulić.

Iznosi će se isplaćivati u obveznicama na 12 godina, uz kamatu od dva odsto godišnje. U trenutku kada budu usvojeni koeficijenti, Agencija je spremna da uradi rešenja o obeštećenju. Ona je već završila više od 800 rešenja o pravu na obeštećenja, a među njima, između ostalih, našlo se i rešenje za unuka Branislava Nušića - Ivana Predića. On će biti obeštećen za parcelu kod Partizanovog stadiona u Beogradu. 

  • Strahinja

    18.08.2017 23:13
    Monarx
    Vidim Srbiju kao kraljevinu, samo da nam naučnici ne kroje sudbinu, kupiš ga za kafu. Malo plemstva, malo kulture, uvažavanja i poštovanja i samopoštovanja. Neki red mora da se zna. ☺️
  • Čučuk Stana

    17.08.2017 20:58
    @@rac
    Ne, nego ćeš se ti pitati imbecilu!! Možeš i ti dobiti što i on.. čitavu reč!
  • Terješkova

    17.08.2017 19:10
    Ko je ovde lud
    Super. ...ne bože berićetnije...decu ćemo lečiti porukama a novac ćemo davati ko zna kome...kav bre kralj kakvi bakrači, ne dam svoj deo....valjda ćemo i mi nešto da se pitamo!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.