Produžen rok za prijem profesionalnih vojnika saniteta

Prijem profesionalnih vojnika sanitetske službe nastavlja se do popune upražnjenih mesta, a svi zainteresovani za upućivanje na dobrovoljno služenje vojnog roka u septembarskoj klasi potrebno je da se prijave u centar Ministarstva odbrane prema opštini stanovanja zaključno sa 21. avgustom.
Nakon završenog dobrovoljnog služenja vojnog roka, zainteresovanim profesionalnim vojnicima - medicinskim tehničarima opšteg, pedijatrijskog i ginekološko-akušerskog smera, laboratorijskim tehničarima zdravstvene struke i farmaceutskim tehničarima, biće omogućen prijem u službu u vojnozdravstvene ustanove u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, uključujući i Vojnomedicinsku akademiju.
 
Trenutno se na obuci u Nišu nalazi 40 osoba koje će od 1. septembra biti upućene na kolektivnu obuku u Vojnomedicinsku akademiju, navodi se u saopštenju VMA.
 
Na dobrovoljno služenje vojnog roka upućuju se osobe rođene posle 1988. godine, a za upućivanje na dobrovoljno služenje i prijem u profesionalnu službu u svojstvu profesionalnog vojnika sanitetske službe, pored opštih uslova moraju imati završenu srednju medicinsku školu za zanimanja koja se traže i položen stručni ispit. Dobrovoljno služenje vojnog roka traje šest meseci.
 
Prvih mesec i po dana je opšta vojna obuka u nekom od centara za obuku (Sombor, Valjevo ili Leskovac) gde se prijavljeni upućuju po teritorijalnom principu, a posle toga sledi mesec i po dana specijalističke obuke za sanitetsku službu u Četi za obuku vojnika logistike u Nišu. Nakon toga se upućuju tri meseca u jednu od vojnozdravstvenih ustanova na kolektivnu obuku (Vojnomedicinsku akademiju, Vojnomedicinski centar Novi Sad, Vojnu bolnicu Niš i Centar vojnomedicinskih ustanova Beograd), da bi po završetku dobrovoljnog služenja bili u potpunosti osposobljeni za rad u sistemu vojnog zdravstva.
 
Po potpisivanju prvog ugovora, profesionalni vojnici dobijaju čin razvodnika, a kasnije napreduju u viši čin desetara i mlađeg vodnika na osnovu vremena provedenog u službi i završetka kurseva predviđenih za dalje napredovanje.
 
Rad u vojnozdravstvenim ustanovama omogućava stalno stručno usavršavanje, mogućnost učešća u mirovnim misijama u inostranstvu, kao i studije za strukovne medicinske sestre na Medicinskom fakultetu VMA Univerziteta odbrane u Beogradu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija