Ružić: Pitanje imovine i poreza SPC je kompleksna tema

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da je pitanje imovine i poreza SPC kompleksna tema, kao i da je njegovo lično mišljenje da svi koji imaju poreske obaveze moraju i da plate porez.
Na pitanje kada će crkva početi da plaća porez pošto je Agencija za restituciju objavila nedavno da je crkvi vraćeno 95 odsto imovine, a patrijarh Irinej je ranije izjavio da će SPC plaćati porez na imovinu kada joj bude vraćena sva imovina, Ružić kaže da je ta tema mnogo kompleksnija i specifičnija, kao i da prvo treba videti šta još nije vraćeno crkvi.
 
"SPC i ostale konfesije imaju svoj status u društvu i naravno da imamo svetovnu i duhovnu vlast koje su podeljene. Naravno da postoje poreske obaveze koje proističu iz funkcionisanja bilo kog pravnog lica, pa i SPC, ali takođe postoji i potreba da se precizira koja je to imovina koja nije vraćena ne samo SPC već i drugim crkvama u Srbiji", rekao je Ružić. Naveo je da tek onda možemo da govorimo o tome kada će i na koji način to pitanje biti razrešeno.
 
"Moje lično mišljenje je da svi koji imaju poreske obaveze taj porez moraju da plaćaju", dodao je Ružić.
 
"Objekti koji su nam vraćeni su uglavnom devastirani objekti i SPC nije u mogućnosti da istovremeno plaća i porez na te objekte i da ulaže ogromna sredstva za njihovu sanaciju", rekao je urednik "TV Hram" Stojadin Pavlović.
 
U zakonu o porezu na imovinu se kaže - verske zajednice oslobođene su samo poreza na objekte koji služe za bogosluženja. Da li je porez plaćen evidentira svaka lokalna samouprava. 
 
U skladu sa Zakonom o porezima na imovinu, crkve i verske zajednice, uključujući i SPC, kao obveznici poreza na imovinu imaju obavezu da u roku od 30 dana, od dana nastanka poreske obaveze, podnesu poresku prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu za sve nepokretnosti.
  • Gradski otac

    18.08.2017 08:54
    Evo primer neplacanja
    Onaj pasaz gde su Gusan, Bezec i Masa je crkveni posed i oni to izdaju kafanama i pouzdano znam da ne placaju porez na to. Dakle, o cemu se ovde prica?
  • Realno

    18.08.2017 08:42
    So bi uopste Crkva placala porez drzavi kada je ona kao institucija starija od drzave ?!
  • Mile

    18.08.2017 06:47
    Pa ko im trazi porez na neplaceno? Platite oci kao i svi na ono sto vam je vraceno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.