Lepenski vir i dalje van liste svetske kulturne baštine

Iako ima veliki značaj za svetsku istoriju i kulturu, Lepenski vir se još uvek nije našao na listi svetske kulturne baštine Uneska.
Za naučnog savetnika Arheološkog instituta u Beogradu, Milorada Stojića, koji je bio deo tima kada je pre pola veka obznanjeno veliko otkriće u blizini najdubljeg vira u Dunavu, čudno je da niko nije nominovao nijedan neolitski lokalitet sa područja Srbije.  
 
"Još čudnije je da za upis u Uneskovu listu nije nominovan ni pozno mezolitski lokalitet Lepenski vir, imajući na umu njegov urbanizam, arhitekturu i umetnost, posebno monumentalnu skulpturu na veliki oblucima, na kojima su prikazana čudna bića ribolikog izraza, a pronađen je veći broj skulptura apstraktnog stila. To je najstarija monumentalna skuptura na svetu", objašnjava on za "Novosti".
 
Zbog izgradnje Hidroelektrane "Đerdap" ostaci kulture Lepenskog vira morali su da budu izmešteni na drugu lokaciju. Međutim, on podseća da su sve do izgradnje Centra za posetioce skulpture nekoliko decenija čuvane u lošim uslovima. 
 
"Novosti" prenose Stojićev stav da to, kao ni činjenica da se lokalitet ne nalazi na mestu na kome je otkriven, ne bi trebalo da bude prepreka da Lepenski vir dođe na listu od oko 1.000 kulturnih znamenitosti zaštićenih širom sveta. 
 
Međutim, institucije su za "Lepenski vir" uradile malo toga, a stručnjaci upozoravaju da je upravo njihova pomoć potrebna da bi ovaj lokalitet dospeo na listu svetske kulturne baštine. Na to ukazuje i arhitekta Marija Jovin, autorka konstrukcije koja sada štiti nalazište.
 
"Na Lepenskom viru daleko smo ispod onoga što su uradile druge zemlje za svoje spomenike koje su kandidovale za Uneskovu listu. Samo delimično je realizovan projekat koji obuhvata 55 hektara prostora. Ukoliko se ne završi sve ono što je predviđeno projektom, Lepenskom viru će biti naneta još jedna šteta", zaključuje ona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija