Potvrđeno: Radonjiću i Romiću nanogvice

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odlučio da se optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije Milanu Radonjiću i Ratku Romiću ukida pritvor.
Umesto toga oni će od sada biti pod blažom merom - kućnim pritvorom uz elektronski nadzor, rečeno je danas u tom sudu. Tom odlukom odbijena je kao neosnovana žalba Tužilaštva za organizovani kriminal i potvrđeno prvostepeno rešenje Specijalnog suda, koji im je još 6. jula ukinuo pritvor u kojem su bili više od tri i po godine i zamenio ga za meru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor - kućni pritvor. 
 
Prvo rešenje o ukidanju pritvora i zameni za kućni, bilo je ukinuto početkom ovog meseca iz procesnih razloga, a nakon toga je po stavu Apelacionog suda, prvostepeni sud otklonio bitne povrede krivičnog potupka i doneo novo rešenje koje je sada potvrđeno. 
 
Portparolka Apelacionog suda Mirjana Piljić rekla je da je taj sud zaključio da je prvostepeni sud pravilno imao u vidu "da je od izvršenja krivičnog dela - teško ubistvo, za koje u okrivljeni opravdano sumnjiče, proteklo više od 18 godina".  Takođe je Specijalni sud pravilno imao u vidu da su Radonjić i Romić u pritvoru proveli dug vremenski period - više od tri i po godine, zatim fazu krivičnog postupka, odnosno činjenicu da su u dosadašnjem toku suđenja izvedeni svi predloženi dokazi optužbe i saslušani svi predloženi svedoci. 
 
Zbog toga Apelacioni sud smatra da je prvostepeni sud pravilno zaključio da trajanje pritvora prema Radonjiću i Romiću više nije neophodno, te da će se ista svrha - nesmetano vođenje krivičnog postupka obezbediti i blažom merom - kućnim pritvorom, navela je Piljić. 
 
Specijalni sud je 6. jula posle tri i po godine, ukinuo pritvor nekadašnjim pripadnicima Državne bezbednosti Radonjiću i Romiću u kom su bili od hapšenja 13. januara 2014. godine i zamenio ga blažom merom - kućim pritvorom uz elektronski nadzor, odnosno nanogvicu. Pored njih u ovom slučaju za ubistvo Ćuruvije optuženi su i nekadašnji šef DB-a Radomir Marković i Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva. 
 
Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica. Radonjić i Marković se terete za podstrekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu. 
 
Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu. Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti". Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.
  • Marko

    21.08.2017 18:55
    Treba
    Ubijes coveka i dobijes nanogicu,ukrades hleb ides na robiju...e srbijo medju sljivama...
  • Sky

    21.08.2017 18:44
    Šta su nanogvice pobogu ??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.