Novi ciklus IT prekvalifikacije počinje krajem godine

Pilot faza IT prekvalifikacije završava se krajem avgusta, a pripreme za nastavak su u toku, rečeno je za 021.rs u Vladi Srbije.
U 2017. planira se prekvalifikacija 1.000 ljudi, odnosno za još 900 građana koji nisu učestvovali u pilot fazi projekta, koji završava 100 njih. 
 
"Pripreme za početak drugog ciklusa obuka su u toku. U septembru će biti sprovedeno istraživanje potreba poslodavaca, nakon čega sledi izbor onih koji će obučavati polaznike i selekcija kandidata. Planirano je da obuke započnu do kraja godine, a dinamika će biti precizirana kada se završi istraživanje i izbor škola. Kao i u prvoj fazi, koristićemo sve kanale komunikacije da bismo sve zainteresovane građane obavestili o početku novog kruga obuka", navode u Kabinetu premijerke za 021.rs.
 
Nakon pilot faze sledi stručna praksa, a cilj je da se kreiraju junior programeri, te da im se pomogne u povezivanju sa kompanijama kojima su potrebni radnici. Upravo i od privatnih kompanija zavisi pravi uspeh IT prekvalifikacije, jer nije poznato koliko će njih zaista ponuditi praksu i zaposlenje učesnicima kursa. Više o tome možete da pročitate OVDE.
 
Prva faza IT prekvalifikacije bila je organizovana u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, a sada se planira uključivanje još nekih gradova koji imaju potrebu za kadrovima.
 
Iznos obuke će, kao i u pilot fazi, biti 1.500 evra po kandidatu, s tim što će polaznici snositi manji deo čime se obavezuju da će pohađati kurs do kraja. Kako su naveli u Vladi, prema podacima o do sada završenim obukama, 92 odsto polaznika je uspešno završilo kurs.
  • Pitor

    27.08.2017 00:09
    Ne razumem se
    ...ali verujem da su pravi programeri klikerasi i da ih ova vest uopste ne brine.
    Drzava je glupa, nisu u mogucnosti da stanu na crtu ovoj inteligentnoj grupi.

    Verujem da cemo se u to uveriti.

    Ali opet, ne razumem se:)
  • Programer

    26.08.2017 15:26
    Pa koja to novootvrena firms prošle godine od 365dana dobila 360 tendera u državnim institucijama!? Proguglajte malo, odgovor je jednostavan... Videćete čija su braća vlasnici IT Srbije...
  • IT

    26.08.2017 15:14
    beng bang
    Novi Sad - centar svetskog IT obrazovanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.