Opozicija o zakonu: I Tompson može da kupi zemlju u Srbiji ako registruje firmu

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije krtikovali su danas predlog izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ocenjujući da je "besmislen" i da predstavlja "izdaju" srpskih nacionalnih interesa, jer omogućava prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima.
Poslanik Demokratske stranke (DS) Goran Ješić ocenio je da taj zakon ne sprečava katastrofalnu politiku koja se tiče poljoprivrednog zemljišta i da će i posle usvajanja izmena zakona stranac koji osnuje preduzeće moći da kupi poljoprivredno zemljište. On je ocenio i da vlast donosi zakon radi skupljanja političkih poena.
 
"To je kao da gradjanima sa Menhetna i Holivuda zabranite da kupuju vile po Kaludjerici", rekao je Ješić. On se tokom rasprave osvrnuo i na kompaniju "Tenis" iz Nemačke i rekao da je veći problem kako je ta kompanija bez licitacije dobila 2.500 hektara zemljišta.
 
Sličan stav izneo je i poslanik Nove stranke Zoran Živković, takodje nazivajući izmene zakona besmislenim. On je kazao da je, ako strani državljanin sa 50 evra registruje preduzeće u Srbiji koje dobije status domaćeg pravnog lica i moći će da kupi i poljoprivredno zemljište, potpuno besmisleno donositi taj zakon.
 
Živković je kazao da poljoprivredno zemljište može kupiti lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, jer ga vlast tretira kao srpskog državljanina, a da to može da učini i hrvatski pevač Tompson, ako registruje preduzeće u Srbiji.
 
"Vučić nastavlja da pravi farsu i kada bude usvojen ovaj zakon, opet će reći da je spasio zemlju", ocenio je Živković.
 
Poslanički klub "Pokret za spas Srbije Nove Srbije" takodje je kritikovao odredbe tog zakona, a šefica tog kluba Sanda Rašković-Ivić rekla je da su njegove odredbe izuzetno loše. 
 
"To je magarčenje Brisela, s jedne strane, a s druge, i magarčenje srpske javnosti", rekla je ona.
 
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je ranije danas obrazlažući poslanicima izmene zakona rekao da se njima pravi novi prelazni period u kome gradjani EU moraju da ispune niz uslova da bi došli u posed poljoprivrednog zemljišta u Srbiji.
 
"Zakonom popravljamo ono što je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) definisao i štitimo interese srpskih poljoprivredika i oranica na Ustavom i zakonima dozvoljen način u skladu sa praksom koja važi u EU", kazao je Nedimović. On je rekao da je Srbija jedina zemlja koja je tokom pregovora o pridruživanju EU prihvatila obavezu da liberalizuje tržište poljoprivrednog zemljišta pre nego što postane punopravna članica i da se odredba o tome aktivira 1. septembra.
 
Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić odbacio je kritike opozicije, ocenivši da su ponekad bile i komične.
  • Realno

    25.08.2017 16:41
    U Novi sad je dobrodosao.
  • Pera Lozac

    25.08.2017 16:14
    Ako bi hteli da se salimo ili ironiziramo,sta fali da Tomson kupi zemlju u Srbiji. Mentalni sklop je isti-jeste li videli neku razliku izmedju Radikala i Rvackih Pravasa. Isti,tupi pogled i ludilo u glavi,ista mrznja,samo je predznak drugaciji.
  • Fuj

    25.08.2017 10:33
    Cetnicka opozicija cetnicima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija