Srpski radnici u Austriji prevareni za pare, dobili batine i pretnje

Rad na crno u Austriji ne samo da je opasan po zdravlje, jer radnik nije osiguran i ne uživa nikakva prava, već može biti i skup, pošto je sve češća pojava da "gazde" ne daju platu i potom prete i oteraju radnike.
Takav slučaj, koji je, kako Tanjug saznaje iz Ambasade Srbije i austrijske policije, samo jedan u nizu, dogodio se radnicima iz Srbije, koji su iz Italije i Srbije došli u Beč, u nadi da će zaraditi radeći za građevinsku firmu čiji je vlasnik njihov zemljak.
 
"Nas 26, svi poreklom iz okoline Smedereva, nedavno smo došli u Beč na poziv jedne žene, koja je iz našeg kraja, a čiji muž ima građevinsku firmu u Austriji. Neki od nas su došli iz Italije, gde imamo validna dokumenta, a drugi iz Srbije, koji su se nadali da će im gazda napraviti 'papire'", objasnio je jedan od prevarenih radnika. "Radili smo vredno, a smešteni smo bili u veoma lošim uslovima. Kada je došlo vreme za isplatu ne samo da nismo dobili pare, već smo dobili i batine", rekao je on.
 
Smederevci su radili na jednoj zgradi, koja je trebalo da se što pre završi, i na njoj su "napravili" ukupno 3.317 radnih sati.
 
Prema rečima sagovornika Tanjuga, ako se uzme u obzir da je bila dogovorena plata u visini između 12 i 15 evra po satu, vlasnik građevinske firme koji ih je angažovao "na crno" ostao im je dužan više od 50.000 evra.
 
"Umesto da nam plate, usledile su batine. Mene su sačekali neki gazdini ljudi i pretukli me, oteli mi telefon preko kojeg sam se redovno čuo sa nadzornikom radova, kako više ne bih mogao da ga kontaktiram. Sa mog telefona oni su potom zvali sve moje kolege i pretili im da će ih pretući", naveo je radnik iz Srbije.
 
Zbog tih pretnji mnogi su pobegli u Srbiju, iako su ostali "kratki" za zaradu, a ujedno imali samo troškove tokom boravka u "obećanom" Beču", naveo je prevareni radnik, koji je pre Beča živeo 20 godina u Italiji, a odlučio se da dođe u Austriju, jer je u Italiji sve manje posla.
 
Prema njegovim rečima, vlasnik građevinske firme pretio je svojim radnicima da će angažovati razne poznate kriminalce iz Srbije, ako ne budu ćutali i "nestali" sa svojim zahtevima. Neke od njih je strahom naterao da nastave da rade, iako nadoknade nema.
 
"Još dvoje radi, jer se plaše da će u suprotnom da ih pretuku i možda još nešto gore im učine", rekao je prevareni radnik iz Srbije.
 
Nakon što su zatražili plate, vlasnik je čak promenio i brave na smeštaju, koji je, inače, bio ispod svakog nivoa.
 
Grupa radnika, koja nije dozvolila da ih zastraši ovakvo ponašanje vlasnika građevinskog preduzeća, odlučila je da se obrati Ambasadi Srbije za pomoć, a potom zajedno sa diplomatama podnela prijavu policiji, i sada čekaju rasplet. Na tvrdnje vlasnika firme da su navodno pokušali da mu ukradu vozilo, i da je zbog toga na njih poslao "siledžije", radnici ukazuju da je to izmišljena priča.
 
"Izmislio je to kako bi pokušao da opravda svoje bahato ponašanje. Što bi oteli vozilo koje vredi jedva 1.000 evra", navodi sagovornik.
 
Štaviše, prevareni radnici tvrde da ih je vlasnik firme naterao da ukradu opremu sa jednog drugog gradilišta, kako bi ga koristili na zgradi na kojoj su radili i ističu da su mu to učinili, jer su hteli da pomognu i verovali mu da će sve biti u redu.
 
Vlasnik firme oštro je napao pomenute radnike, tvrdeći da su oni narkomani i lopovi, i da će ih pretući, kao što je to učinio već nekima, te poručio Ambasadi da se ne meša u ove poslove.
 
"Ovo nije jedini slučaj ovakve prevare. Čuli smo za mnoge takve slučajeve pa želimo da upozorimo naše građane da ne kreću u avanture kada ne poznaju poslodavce koji ih zovu", navode prevareni radnici. Ističu da poslodavci često koriste strah radnika zbog rada na crno, da bi mogli biti proterani, da ih ne plate nakon izvršenog rada.
 
U ovom slučaju grupa radnika poverovala je svojoj zemljakinji, koja ih je zamolila da dođu, kako bi njen suprug završio na vreme posao koji je ugovorio, ali se ispostavilo da se radilo o prevari.
 
"Pozivamo sve, koji nameravaju radi većih primanja da kreću u inostranstvo na rad "na crno", da ne kreću, jer pored toga što neće dobiti pare, vratiće se u domovinu sa velikim troškom, praznim novčanikom, dugovima, ali i batinama", poručuju prevareni radnici.
  • Takvi su naši

    02.09.2017 14:45
    Makar za moderatora
    Komentar od poznavaoca:
    "A da li bi promenio misljenje kada bi recimo saznao da je ta grupa hohstaplera ocijukala sa njegovim poslodavcem i nudili se da rade direktno za njega pod uslovom da sa gradjevine izbaci coveka koji ih je doveo u bec i zaposlio ih.Po recima jednog radnika iz te grupe,poslodavac(austrijanac naravno)je uz njihovu podrsku isterao coveka ili firmu sa kojom je imao udovor i za koga su oni radili i nije platio racun od 230 hiljada evra.Znaci smestili su coveku da po naski receno pukne lovu i presli da rade za austrijanca misleci kako ce zaraditi velike pare.Austrougar ih je iskoristio.Terao da rade kao stoka obecavao sve i svasta a onda kada je gradjevina zavrsena pravio se lud i zatrazio da mu napisu racun jer bez racuna nema isplate.Oni to naravno nisu mogli jer da bi napisali racun morali bi da imaju firmu.Oni koji zive u austriji znaju o cemu ja pisem.Ta prica je poznata duzi vremenski period.Kada su videli da od novca nema nista krenuli su djonom na onoga ko ih je doveo i pokusali ucenama da novac izvuku od njega..To je toliko zamrsena prica i podla igra da se ja prosto cudim sto taj kome su radili iza ledja jos uvek nije poslao neku bandu da ih polomi i smesti u invalidska kolica za ceo zivot.Ja ne znam toga o kome oni govore ali igrom slucaja mi je poznat jedan iz grupe onih koji o njemu govore.Taj covek je odbio da postane deo njih nakon cega su pokusali i fizicki da se obracunaju sa njim.Otisao je kod bivseg sefa,ispricao mu sta se desavalo,dobio n
  • Pavle

    30.08.2017 15:00
    Odmah sam pretpostavio da je zemljak. I dalje ništa nije novo.
  • Knight

    30.08.2017 14:29
    Nisam robot
    30.08.2017 • 13:40
    Vest je neproverena, nema nikakvih konkretnih podataka.
    Da je slučaj ikad došao do austrijske policije, znala bi se imena.
    Ovako, mislim da je reč o priči složenoj u DB kuhinji, ko zna sa kojim ciljem (možda je vlast shvatila da narod masovno odlazi, pa neće ostati dovoljno robova za subvencionisane strane investitore...)
    Važno je da se većina komentatora odmah "upeca". Razmislite malo, pre nego što išta napišete sledeći put, molim vas.

    ------------------

    Odlično zapažanje! Meni je promakla činjenica da dole priše Autor: Tanjug.
    Ne stignem uvek vest da pročitam sa punom pažnjom, uglavnom čitam na brzinu.

    Onda je ovo ista vest u klasi one "došao Saudijac iz Dubaija (!!!) i kaže kako je ovde neverovatno dobro, samo kada bi Srbi shvatili da je država fantastična"

    http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:680981-Fali-vam-samo-ministarstvo-srece

    U pitanju je Novosti/Tanjug/Politika/DB/(i ostali u paketu) kuhinja. Prijatno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.