Nemački glumac Kaufman tužio Politiku

Nemački glumac Andreas Kaufman, čija je fotografija objavljena u "Politici" uz tekst koji nije napisao, podneo je tužbu Višem sudu u Beogradu protiv ovog dnevnog lista.
Žalbom glumca bavio se i na jučerašnjoj sednici Savet za štampu, ali za sada nije objavljeno kakva je odluka ovog samoregulatornog tela i da li je "Politika" prekršila novinarski kodeks, prenosi "Danas".
 
Kaufman je ranije najavio tužbu. "Ne bih voleo da me neka Srpkinja na ulici pljune u lice i to sa punim pravom", rekao je on za "Dojče vele".
 
Politika je u julu u rubrici "Pogledi" objavila tekst "Protiv nasilja, ne protiv muškaraca ili žena", a kao autor je naveden Petar Veličković, forenzički psihijatara, sudski ekspert za poveravanje dece iz Montreala u Kanadi". Tekst se pojavio nakon dva slučaja u kojima su muževi ubili žene u centrima za socijalni rad. "Autor" je otpužio feministkinje da koriste tragediju za svoje "političke ciljeve".
 
Javnost je u startu osudila tekst, a potom je utvrđeno da je Petar Veličković potpuno izmišljena ličnost, kao i da je osoba koja se nalazi na fotografiji u stvari nemački glumac Andreas Kaufman. "Politika" se izvinila čitaocima uz obrazloženje da je sam Veličković uz tekst poslao Kaufmanovu fotografiju.
  • gospodza

    02.09.2017 11:41
    A šta i ovaj nemac jede g..... Mož misliti. Kao da je Srbija Izrael ili SAD, japan. 100% u tadžikistanu neko je koristio Batu ili Trifunovica pa sta. Smradovi jedni.
  • Gerga

    02.09.2017 08:47
    Mogu da tvrdim
    99% našeg "novinarstva" je takvo!
  • Nervirach

    01.09.2017 22:06
    xx, ovo je sjajna vest. Autorsko pravo nije samo skidanje sa torrenata. Treba da ih olesi da se pusi! Za primer sledecem. Tesko im unajmiti fotografa i model. Ako im je to skupo postoji stock. Ups i tamo cike gledaju i kazu no, no fotografima i ovo nece proci je ima mogucnost da neko tuzi zbog nekog slicnog ovakvog slucaja. Joj, sta ce tek biti ako Diznijevi advokati prosetaju gradom. A onoj sendvicari kod kasarne da posaljem pozdrav, Dizni je kupio Marvel-a. A time i Hulka. Nebeski narod i pravo. Kad tresne ala ce boleti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.