Očekuje se jači virus gripa, vakcine stižu početkom oktobra

Država je ove godine kupila 242.256 doza vakcina protiv gripa. Kao i prethodnih godina, nabavlja ih Institut "Torlak", koji će biti i distributer.
Vakcine će u domove zdravlja stići početkom oktobra, a vakcinacija će krenuti nakon desetak dana. Kupljeno je 5.700 doza manje nego prošle godine, piše "Blic".
 
Javna nabavka bila je blokirana oko mesec dana, zbog žalbe jednog od ponuđača na konkursnu dokumentaciju, ali prvobitno određeni rok za isporuku nije pomeran, jer je važno da imunizacija počne na vreme.
 
Građani će biti zaštićeni takozvanim split vakcinama "vaksigrip" proizvođača Sanofi-Paster, u pojedinačnim dozama, koje su kupljene po ceni od 543,14 dinara, što je sa PDV-om oko 145 miliona dinara za ceo kontingent. Međutim, pre godinu dana, kada je nabavljeno pet hiljada doza više (248.256), država je cepiva platila mnogo manje - ukupno 114 milion dinara, odnosno doza je plaćena 419 dinara.
 
Odluku o broju vakcina doneo je Institut "Batut", koji donosi plan na osnovu utrošenih vakcina u prethodnim godinama. Iako je najefikasnija mera zaštite od najmasovnijeg sezonskog oboljenja vakcinacija, ona kod nas, prema rečima epidemiologa, nije dovoljno prihvaćena pa se ne vakcinišu ni svi za koje se obezbeđuje vakcina o trošku zdravstvenog osiguranja.
 
Očekuje se jači virus gripa
 
Sudeći po najavama i ove godine možemo očekivati jači virus gripa.
 
- Trenutno je na južnoj hemisferi visok nivo aktivnosti gripa. Dominantan je tip virusa AH3N2, koji se nalazi u ovogodišnjoj vakcini - objašnjava dr Leposava Garotić Ilić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Beograd.
 
Besplatnu vakcinu i ove godine dobiće sve osobe koje žive u centrima za negu starijih lica i osobe koje ih neguju, zdravstveni radnici koji su u stalnom kontaktu sa bolesnicima, svi stariji od 65 godina, plućni, srčani, bubrežni i endokrinološki hronični bolesnici, kao i zaposleni u vojsci i policiji.
 
Svi ostali građani, koji ne spadaju u rizičnu kategoriju, ukoliko žele mogu da se vakcinišu, ali cepivo moraju da plate, odnosno da ga kupe u apoteci ili u nekom od zavoda za javno zdravlje.
 
Vakcinacija protiv gripa veoma je važna, pogotovu za hronične bolesnike. Njena efikasnost je preko 80 odsto. Takođe, epidemiolozi savetuju da ne postoji nijedan razlog zašto se trudnice ne bi vakcinisale. Vakcina se preporučuje od 14. nedelje trudnoće, posebno onim trudnicama kojima će treći semestar biti u vreme očekivane epidemije, a to je kod nas najčešće februar i mart.
 
Oktobar i novembar su pravo vreme da se primi vakcina, da bi se stvorio imunitet. Pojava gripa očekuje se krajem godine.
  • Pićuka

    07.09.2017 19:21
    Ko ima prave informacije...
    Mora da je neko zakazao spuštanje drona s virusom, dok vrši prelet Srbije,
    pa ovi požurili da nabave vakcine.
    Koji se virus ove zime testira na građanstvu?
    UN i SZO imaju lepe izveštaje koje ne pokazuju javnosti, o tome koje labaratorije šta ukrštaju.
  • Srbin

    07.09.2017 19:16
    About lakonski... MRŠ
    Na ovim prostorima nikada nismo imali veće probleme sa bolestima, zahvaljujući prvenstveno zdravim genima i nasleđu predaka.
    Čudi me visoka zainteresovanost stručnog kadra da nas vakciniše.
    Zašto?
    Yato [to taj isti kadar, kada su u pitanju normalne bolesti i manje opasne, ne omi[lja da primi pacijenta i kada je slobodan.
    Kasnije počinju, ranije zatvaraju, idu na kafu.
    Specijalistu zakazuješ za 2 godine.
    Diabetesa, srčanih bolesti koliko voleš. Niko se ne trza.
    Zube nam ne dozvoljavaju da popravljamo, briga sve.
    Neplodnost caruje.
    Ali zato, kada treba nešto ubrizgati u dete, što nisi ni video kako se pravi, niti znaš niti možeš da veruješ, niti to bilo ko kontroliše.... E, tu su prvi, najglasniji, tu rade i svi mediji i neviđeni pritisak da se to ubrizga po svaku cenu.
    U americi su čitavo selo zarazili sifilisom radi eksperimenta, u kanadi 60-tih ubrizgavali plutonijum u decu Indijanaca, u Južnoj americi misionar otkrio pokušaje izazivanja neplodnosti derivatima kukuruza, kao tobož vakcinacija od tetanusa.... žena koje ne idu u polje. Jesam li dosta rekao? Srpski, ukratko, lakonski... MRŠ!
  • Roditelj

    07.09.2017 17:22
    Samo nastavite da nas plašite
    ...али џаба вам је.
    Вакцине садрже отрове. Међу њимаи сквален. Изгуглајте шта је сквален.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.