Poreska uprava angažovala firmu koja zapošljava radnike na crno

Poreska uprava u Beogradu angažovala je firmu Inex Plus da vrši usluge obezbeđenja, iako je inspekcija rada utvrdila da su u ovoj firmi radnici bili angažovani "na crno" i o tome obavestila Poresku upravu.
Inspektor rada je podneo i krivičnu prijavu protiv odgovornog lica u Inex Plusu, jer je odbio da radniku dostavi obračun zarade na osnovu kog može da naplati dug od ove firme, piše Radnik.rs.
 
Bivši radnik firme Inex plus obratio se portalu Radnik.rs tvrdeći da je u jednom periodu u ovoj firmi radio "na crno". Kasnije je, kako kaže, dobio ugovor, a zarada je bila 121 dinar po satu, što je 2016. godine bila minimalna zarada. Na kraju kada je napustio firmu, kako kaže, nije mu isplaćena poslednja zarada i ne zna kako da je naplati bivšem poslodavcu.
 
Ispostavilo se da ovaj bivši radnik Inex Plusa nije usamljeni slučaj.
 
Kada je reč o ovoj firmi, "samo na teritoriji Braničevskog upravnog okruga, inspekcijskim nadzorom od 4. aprila ove godine, utvrđeno je da 17 lica nisu prijavljena na obavezno socijalno osiguranje, a nadzorom od 24. i 25. marta u Borskom upravnom okrugu utvrđeno je da za 181 lice nisu podnete prijave na obavezno socijalno osiguranje", navode iz Ministarstva za rad. Takođe, kako tvrde iz Ministarstva, nakon obavljenog nadzora, obaveštena je Poreska uprava, a radno angažovana lica prijavljena su na obavezno socijalno osiguranje.
 
Iz Ministarstva takođe navode da su upoznati sa tim da Inex Plus ne isplaćuje zarade i da je na osnovu tih prijava radnika i sproveden nadzor. Inspekcija je utvrdila i da radnici ove firme nisu u skladu sa zakonom dobili obračune neisplaćenih zarada na osnovu kojih bi mogli od firme da naplate dug. Naime, obračun zarade je izvršna isprava, što znači da radnik, ukoliko ima obračun, može da naplati od poslodavca dug na ime zarade preko izvršitelja, bez suda.
 
Iz Ministarstva tvrde da su naložili odgovornima u Inex Plusu da dostave obračun zarade zaposlenom, što oni nisu učinili, pa je inspektor protiv odgovornog lica podneo krivičnu prijavu prošle godine.
 
Blic navodi da je Prekršajni apelacioni sud ove godine doneo presudu i da je Inex Plus kažnjen zbog neprijavljivanja radnika.
 
Predstavnici Inex Plusa nisu odgovorili ni na jedno pitanje koje je uputio Radnik.rs u vezi sa isplatom zarada i radom "na crno".
 
Pobednici tendera mogu da krše prava radnika
 
Poreska uprava u Beogradu raspisala je u julu ove godine tender za usluge fizičko-tehničkog i protivpožarnog obezbeđenja objekata. Zbog "izuzetne hitnosti" Poreska uprava nije objavljivala poziv, već je sprovela pregovarački postupak, što znači da je poziv za podnošenje ponuda poslala samo određenim firmama, među kojima je i Inex Plus.
 
Na tenderu je pobedila zajednička ponuda firme Inex Plus, koja je nosilac posla, i firme Zaštita sigurnost.
 
Iz Poreske uprave nisu odgovorili na pitanja portala Radnik.rs zbog čega su angažovali Inex Plus, budući da ih je inspekcija rada obavestila o tome da ova firma ima neprijavljene radnike.
 
Međutim, kada se pogledaju uslovi tendera, jasno je da niko neće diskvalifikovati firmu zato što je kršila prava radnika.
 
Ponuđač, odnosno zakonski zastupnik, ne sme biti, prema uslovima tendera, osuđen za neko od krivičnih dela kao član organizovane kriminalne grupe, za krivična dela protiv privrede, protiv životne sredine, krivično delo primanja ili davanja mita i krivično delo prevare i to mora da dokaže dokumentacijom koju izdaju nadležni organi. Sa druge strane, ponuđač ne mora da dokazuje da nije osuđen za prekršaj iz oblasti radnih odnosa, već samo podnosi izjavu da je "poštovao obaveze koje proizlaze iz važećih propisa o zaštiti na radu,zapošljavanju i uslovima rada".
  • Dalibor

    31.12.2017 18:03
    Inex plus firma sa protekcijom
    Firma koja radi u sivoj zoni. Ne poštuje zakon o radu. Rukovodeći kadar ima privilegiju da primaju redovnu zaradu,a oko penzionog i zdravstvog osiguranja ni govora. Većina zaposlenih radi bez ikakvih prava,neki i bez ikakvih ugovora. Mada i potpisivanje ugovora o radu, za ovu firmu nije obavezujuće,više je kao mrtvo slovo na papiru. Zbog toga je i ustaljena navika firme da svakodnevno primaju nove i otpuštaju stare radnike. Prosek zaposlenog koji provede u ovoj firmi je od 3 do 6 meseci. Firma iz doba feudalizma,blago rečeno.
  • Robovlasistvo

    23.12.2017 11:06
    Doprinosi
    Ova firma u Boru, tacnije u RTB-u Bor gde je upala bez tendera, uslovljava radnke, ne uplacuje im doprinose, radni staz nemaju momci, a rade evo vec godinu i po, praznicne sihte ne placaju, godisnji odmor nemas, kome se obratiti u ovoj korumpiranoj zemlji?!
  • Koja

    09.09.2017 10:49
    igrarija
    Nabavka obezbeđenja i protivpožarne zaštite ne može da se sprovede u pregovaračkom postupku zbog "izuzetne hitnosti", ili bilo kog drugog razloga. Treba pitati UZN kako im je dostavila pozitivno mišljenje.
    Obična nameštaljka nabavke, a sa ovom firmom Poreska uprava mora da raskine Ugovor i dodeli im negativnu referencu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.