Galenika - od regionalnog lidera do teškog gubitaša uz pomoć SPS-a

Privatizacija nekada vodeće farmaceutske kompanije bila bi mnogo izvesnija i uspešnija ako bi se prethodno razjasnilo kako je zemunsko preduzeće poslednjih godina nagomilalo bezmalo 250 miliona evra gubitaka.

Piše: Živan Lazić

Ugledni stručni konsultant Milan Kovačević smatra da su veći izgledi da propadne i treći tender za prodaju Galenike i firma ode u stečaj, nego da se pojavi kupac koji će za nekada vodeću regionalnu kompaniju iskeširati skromnih 25 miliona evra.

Cena je za farmaceutske transfere minorna, problem je u netransparentnosti poslovanja zemunskog preduzeća. Ko pogleda dokumentaciju unazad desetak godina, zbuni se i teško da razume poslovne poteze menadžmenta, ali i države.

To je ono što potencijalne kupce odvlači od investiranja.

Uloga kadrova SPS

Već spoznaja da je u 2009. godini kompanija ostvarila 684 miliona dinara profita, a sledeće sezone čak 1,4 milijardi gubitaka, deluje šokantno. Ko je sa ovih prostora biće mu jasnije kada se seti da su u tom periodu bili izbori, te i smene na čelu javnih ili preduzeća u kojima država ima upravljačka prava.

Saznanjem da je novi direktor Nenad Ognjenović, uz izdašnu podršku predsednika Upravnog odbora Dejana Backovića, u kratkom roku pozaposlio preko 800 radnika, uglavnom bez farmaceutskih kvalifikacija, da je fond zarada sa 2,7 podigao na čak 3,9 milijarde dinara, počinje da uviđa u kom grmu leži zec.

Dvojici istaknutih članova Socijalističke partije Srbije, to nije bilo dovoljno. Zapostavljaju decenijama građene fabrikine poslovne odnose i sirovine kupuju, a lekove prodaju, posredstvom novih dobavljača, čak i u onim slučajevima gde se firma godinama snabdevala direktno od proizvođača.

Tako u priču stupa veledrogerijska firma "Velefarm", uz visokih 4,5 odsto provizije.

Stranački dobavljači

Kako je izgledalo posredovanje ilustruje nabavka sirovina u vrednosti pet miliona evra. Dobavljač, naravno, ne angažuje svoj novac, već u AIK banci podiže kredita, ali, tek pošto je "Galenika" u istu banku deponovala takođe pet miliona evra i garantovala za "Velefarm".

Preko istog distributera prodaje lekove bez obezbeđenja ozbiljnijih garancija. Čak i kada su dugovanja "Velefarma" prema "Galenici" dostigla 70 miliona evra.

Isti oblik saradnje uspostavlja i sa firmom "Jaka", Jovice Stefanovića, niške face poznate iz afere sa "Jugoremedijom". Od njega odjednom kupuje sirovine dovoljne za desetogodišnju proizvodnju.

Tu se, naravno, upleo i "Habitfarm", poznat iz afere "Agrobanke", koji ometa višedecenijsku saradnju zemunske kuće sa farmaceutskim divom "Rošom". Naravno da se i u ovom slučaju iz zemunskog preduzeća izvlači novac.

Bankrot "Velefarma" odneo 85 miliona evra

Sve firme iz priče su u vlasništvu ili pod jakim uticajem funkciuonera SPS, a "Velefarm" ubrzo nestaje u bankrotu. Poverioci dele stečajnu imovinu nedovoljnu da pokrije ni pet odsto potraživanja.

Samo u ovom slučaju "Galenika" gubi najmanje 85 miliona evra. Kada sazna ovakve mahinacije, ozbiljan kupac bi odustao od pazara čak i da 25 miliona evra umesto da plati dobije od države.

Zbog toga je stručni konsultant u pravu.

Ko je domaći proizvođač

Dakle, poslovanjem u kome su direktori više vodili računa o interesima firmi bliskih svojoj stranci nego o matičnom preduzeću, "Galenika" je došla na rub propasti. Sa druge strane, država je doprinela regulativom.

Krajem  2009. godine, dopušta da status proizvođača stekne i preduzeće koje u Srbiji obavlja makar jedino fazu sekundarnog pakovanja, kada lekove iz velikih pakuje u pojedinačne kutijice. Statusom domaćeg proizvođača, stiče se pravo učešća na tenderima Republičkog fonda za zdravstvo, kupca 90 odsto farmaceutskih proizvoda na tržištu Srbije.

Gubitak tržišta

Naravno da su svetski proizvođači u prednosti, naročito kod lekova koji se proizvode u velikim serijama ili gde se proizvodnja često menja. Ovde su osnovali ispostave za pakovanje i za nekoliko godina osvojili čak dve trećine tržišta, a "Galenika" je sa nekadašnjeg udela od 40 odsto spala na jedva 8,5 odsto tržišta.

Inače, reč je o firmama od kojih svaka prodaje po 20 do 30 ključnih lekova, često i originalnih. Što se tiče generičkih lekova, na tržištu Srbije svaki lek ima bar tri "paralele" i tu je konkurencija snažna, tako da se ne vidi način kako bi onemoćala "Galenika" ozbiljnije uvećala tržišni kolač.

Izvoz nikakav, fond zarada prevelik

Što se tiče izvoza, zemunska firma, svojevremeno sa zagrebačkom "Plivom" lider u Jugoslaviji, aktivna je samo u BiH i Crnoj Gori. Registracije lekova za druga tržita su istekle, a obnova je dug i skup proces. Nedostatak firme je i nepostojanje "blek blosdtera", leka kojim se novac brzo vraća.

Jednostavno, unazad sedam, osam godina rukovodstva firme nisu vodila računa o kontinuitetu trajanja registracija, uvođenju novih, te skoncetrisanju na uži proizvodni program profitnijih lekova. Pri tome za plate se izdvaja skoro 30 odsto ukupnih prihoda, dok je za proizvođače generičkih lekova uobičajeno do 12 odsto.

Poređenja radi, u leskovačkom "Zdravlju" je prošle godine na zarade utrošeno 836 miliona od 5,15 milijardi dinara prihoda, dok je u "Galenici" od 5,8 milijardi čak 1,65 odvojeno za plate.

Gubitak posla za Libiju i Irak

U jednom ranijem periodu, dugogodišnji posao "Galenike", proizvodnju lekova za vojsku i bolnice u Libiji i Iraku, izborio je, ne bez podrške države Srbije, "Hemofarm", što je, takođe, doprinelo krahu firme.

Prošle godine "Galenika" je zabeležila 10, pretprošle 15 miliona gubitaka u poslovanju, a ukupni minus narastao je na blizu 250 miliona evra. Za samo osam godina.

Kako bi firmu nekako udomila, država je svojih 110 miliona evra potraživanja konvertovala u osam odsto vlasništva, pa sada u portfelju drži 93 odsto akcija firme. Ako se zna da je procena vrednosti po diskontnom princpu tek 40, a po knjigovodstvenom 130 miliona evra, jasno je da je država, praktično, oprostila potraživanja.

Opstali stari mehanizmi

Ostaje, međutim, još 71 milion evra duga prema bankama i 50 prema dobavljačima. Banke su pristale da za 25 miliona otpišu ceo dug, pa tenderski uslov da se "Galenika" prodaje za evro uz preuzimanje bankarskih dugova, znači da se od novog vlasnika traži uplata 25 miliona evra.

Sića u farmaceutskom biznisu, ali svaki ozbiljan kupac zna da država nije istražila slučaj i otklonila slabe tačke. Na protiv, mehanizmi koji su nekada vodeće preduzeće doveli pred stečaj su opstali, i na nivou firme i na nivou države.

To je ono što mu smeta da u zemunskom preduzeću vidi dobrog proizvođača lekova.

  • Bivsi radnik

    15.09.2017 16:03
    Galenika
    Nista se nije promenilo od prestanka vladavine SPS-a.SNS na radno mesto za koje je bivsi radnik dobio otpremninu sada dovodi svoje ljude.Niko ne spominjeonog onog sindikalistu Orbovica u pljacki Galenike.On je u tom periodu bio predsednik nadzornog odbora i bas nekako u to vreme luksuzno oprema svoje prostorije
  • Aleksandar

    14.09.2017 23:24
    Plate
    Vezano za deo u kom se kaze da je u periodu od godinu dana zaposleno 800 radnika sto je budzet za zarade opteretilo sa 2.7 na 3.9 milijardi dinara. Rec je o uvecanju od 1.2 milijarde. Za 800 ljudi. Sto znaci da je prosecna plata tih 800 zaposlenih bila ravbih 125 000 dinara. Realno? Ne bas. I uz visoke zarade u farmaceutskoj industriji, nije moguce da su svi (ili skoro svi) imali takve kvalifikacije, dodeljenje pozicije i da su pronadjeni i angazovani u tako kratkom roku. Vec to je samo po sebi dovoljno za pokretanje citavih nizova krivicnih i prekrsajnih postupaka uz postavljanje prinudne privrene uprave. Ali zelje za tim nije bilo. Sto ne bi odgovarali sada?
  • VladaN

    14.09.2017 13:19
    sve odgovorne,...
    ..bili to iz SPS, SNS, DS..pohapsiti, oduzeti imovinu i na robiju. I tako redom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.