Han i Brnabić: Moguće i otvaranje novih poglavlja

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i premijerka Srbije Ana Brnabić saglasili su se da bi Srbiji, do kraja godine, mogla da budu otvorena dodatna poglavlja u pristupnim pregovorima, ali i da je "važniji kvalitet od brzine".
"Ostvaren je napredak u već otvorenim poglavljima, posebno poglavljima 23 i 24 (vladavina prava) i uveren sam da bi dodatna poglavlja mogla da budu otvorena do kraja godine. Zatvaranje poglavlja je već druga priča", rekao je Han na konferenciji za novinare posle razgovora s Anom Brnabić.
 
Upitan za komentar povodom ocene predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da bi Srbija mogla da pristupi EU 2025. godine, Han je rekao da to znači da bi pregovori o pristupanju trebalo da budu završeni do 2023. godine jer period između dva koraka uglavnom traje oko dve godine.
 
On je ocenio da je "po otvaranju prvog poglavlja došlo do investicionog buma" i da su kompanije "počele da hrle u Srbiju", dodajući da je Srbija "dobro napredovala", ali da je "kvalitet važniji od brzine". "Svake godine obezbeđujemo 200 miliona grantova (u evrima) i to vidimo kao investiciju za razvoj zemlje, ali i unapređenje situacije u regionu", rekao je evropski komesar.
 
Brnabić je rekla da Srbija nije obeshrabrena ocenom da bi mogla da pristupi EU tek 2025. godine, jer su, kako je navela, evrointegracije pre svega važne za građane Srbije i sprsku privredu.
 
"Bilo bi odlično da znamo datum ulaska, ali je to manje važno od toga da iskreno i suštinski sprovodimo reforme. Postoje tri stuba puta ka EU: ekonomsko jačanje, reforma javne uprave i vladavina prava zbog efikasnjeg sudstva", rekla je Ana Brnabić.
 
Premijerka je istakla da je pridruživanje EU strateški cilj i jedan od najvažnijih prioriteta Srbije. Brnabić je najavila i da će otići u svoju prvu zvaničnu posetu Briselu 10. i 11. oktobra kada će sa zvaničnicima Evropske unije razgovarati o daljim koracima na putu evropskih integracija.
 
Brnabić je izjavila da Srbija ostaje otvorena i posvećena dijalogu s Kosovom i da je dobro što je uz podršku EU dijalog podignut na nivo predsednika, jer omogućava brži i efikasniji dijalog.
  • Ljubica Potemkin

    16.09.2017 12:50
    Brnab me uvek razveseli kada se javi. Retko je ima u vestima a tako je slatka i pozrtvovana, niko nema ovakvu premijerku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.