Staklara iz Paraćina otišla u stečaj

Drugo ponovljeno ročište o uvođenju stečaja nad Srpskom fabrikom stakla u Paraćinu, održano je u privrednom sudu u Kragujevcu.
Privredni sud u Kragujevcu uvažio je zahtev čačanske firme "Veksilum Balkan" o pokretanju stečaja nad paraćinskom fabrikom. Čačanska firma od paraćinske staklare potražuje više od 47 miliona evra na ime duga koji je nastao tokom 2012. i 2013. godine. Tada je vlasnik staklare bila bugraska firma "Glas industri".
 
Branislav Jovović predsednik Privrednog suda u Kragujevcu i stečajni sudija u ovom postupku kaže da je ukupno potraživanje čačke firme 47.286.511 evra, od čega je 40 miliona evra na ime glavnog duga, a ostalo je kamata.
 
Potraživanje je dospelo i nije naplaćeno. Stečajni razlog, na koji se predlagač poziva, je da stečajni dužnik, nije u roku od 45 dana od dospelosti izmirio obavezu u celini predlagaču. To je po zakonu, kaže Jovović, dovoljan razlog, da se otvori stečaj nad stečajnim dužnikom.
 
Na odluku o otvaranju stečaja paraćinska fabrika ima rok žalbe od osam dana i ukoliko se bude žalila, konačnu odluku doneće Privredni apelacioni sud.
 
U Privrednom sudu u Kragujevcu očekuju da bi to moglo da bude za dva meseca. Kako kažu, otvaranje stečaja ne znači kraj za srpsku fabriku stakla i za oko 800 zaposlenih u njoj, već pokušaj da se fabrika reorganizuje ili proda kao pravno lice.
 
Podsetimo, na prvom ročištu krajem maja, odbačen je zahtev o pokretanju stečaja nad Srpskom fabrikom stakla u Paraćinu.
 
Staklara u Paraćinu ima 825 radnika, a njen račun je u blokadi od novembra 2016. godine.
  • mile

    21.09.2017 08:29
    cacanska firma
    dug od 47mil e????pa otkud vama, cacani , tolike pare, da pozajmljujete ?? od tetke ??!! opet kanada, znao sam !!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija