Profesionalni mediji u crnini, danas akcija "Stop medijskom mraku"

Sve profesionalne i relevantne medijske organizacije, veći deo novinarskih udruženja, više medija i organizacija civilnog društva, kao i građani danas će u borbi za slobodu medija u Srbiji svoja izdanja obeležiti crnim znakom koji simbolizuje medijski mrak ili ih potpuno zamračiti.

U današnjoj, prvoj po redu akciji pod nazivom "STOP medijskom mraku" mediji su pozvani da tačno u podne na određeno vreme prekinu program, emitujući poruke kampanje. Akcija je otvorena i za sve organizacije i građane, koji mogu učestvovati zamračenjem profila na društvenim mrežama.

Akciju organizuje "Grupa za slobodu medija", a povod je bilo prošlonedeljno gašenje nedeljnika Vranjske, kao i napadi na novinare KRIK-a. - Ovom kampanjom želi se skrenuti pažnja javnosti na činjenicu da je sloboda medija u Srbiji na izdisaju i da svi zajedno treba da se borimo da je sačuvamo - naveli su inicijatori kampanje.

Odluka o početku akcije za "Slobodu medija" doneta je prošle sedmice, odnosno u "nedelji u kojoj su kulminirali napadi na slobodu medija i integritet i egzistenciju nezavisnih novinara" o čemu više možete pročitati OVDE. Kako se navodi u proglasu, crnina simbolizuje "medijski mrak sa kojim se već godinama suočavamo u Srbiji".

Novinarka Danica Vučenić kaže da su novinarska udruženja i medijske organizacije odlučili da formiraju profesionalni front i da obaveste domaću i međunarodnu javnost da se prešla crta, kad su u pitanju mediji.

- Sloboda medija nije samo stvar profesije, već svakog člana ovog društva. Ako mediji nisu slobodni, kako ćete se vi, u okviru svoje organizacije, privatne firme, boriti za lična prava. Posledica neslobode medija je daleko šira nego po profesiju. Došlo je vreme da se napravi profesionalni iskorak, da se ukaže na poziciju u kojoj se nalaze mediji. EU ima svoju agendu, ne može da kaže "ja podržavam neslobodu govora", kazaće da se bori za slobodu medija, ali na kraju krajeva, neće EU da se bori za našu solidarnost i naš položaj. Medijski radnici moraju sami da se bore za svoju poziciju - naglasila je Vučenić u nedavnom intervjuu za N1.

Ona dodaje da su profesionalni mediji postavljeni u nenormalnu situaciju, u kojoj su, s jedne strane konfrontirani s vlašću, gde su od vlasti tretirani kao opozicione političke organizacije, a na drugoj strani je otvoren front prema medijima koji se bave propagandom.

- Imate jedan klinč u kom se nalaze profesionalni mediji, u kom se svaki naslov, podatak tumači kroz političko polje, ulazi u polje političke borbe, a ne kao podatak koji se objavljuje u interesu javnosti, iako je, pre svega, posao medija da kontrolišu vlast, da sumnjaju. Posao medija je da zastupaju interes javnosti i svoje publike, a da bi građani branili medije i mediji moraju da rade u njihovom i interesu - smatra Vučenić.

Kako se navodi u proglasu, Srbija je postala društvo u kojem ukinut prostor za javnu polemiku, ili je ona u potpunosti obesmišljena, društvo u kojem ne postoji dijalog, već samo i jedino monolog. U međuvremenu su Međunarodna federacija novinara i Evropska federacija novinara osudile pritiske na novinare i medije u Srbiji i pozvale srpske zvaničke da urade to isto.

  • Pajko

    28.09.2017 14:32
    Isključivo Animal Chanel
    Onog momenta, kada je na scenu stupila "politička korektnost", sloboda govora je otišla u k**ac.
    A to vam nije bio problem? Nije, jer zapadna "demokratija" kaže da to tako treba, i to se ne dovodi u pitanje. Ako zabrana nazivanja svari pravim imenom nije cenzura, onda... jbg.
    Jako je zanimljiva pojava, kada novinar pita određenu osobu za mišljenje, i ako ne dobije odgovor po standardima novonastale "tolerancije" i "političke korektnosti", odmah drvlje i kamenje. Što znači, na određene teme (seksualna, rodna ravnorvanost...) postoji samo jedan ispravan odgovor. Pa koji očin i pitaš čoveka, kad ne sme da kaže šta misli.
    O kakvom medijskom mraku pričate? Kakvi nezavisni mediji? Pokažite mi prstom na JEDNE nezavisne novine, televiziju... Ako se ne finansiraju iz budžeta, onda je neka organizacija, ako nije organizacija, onda je pojedinac...
  • Caki

    28.09.2017 12:46
    Ovo je odlicno
    Ovako je mnogo bolje, ostavite tako stalno.
  • Novosadjanin

    28.09.2017 12:46
    A?
    Nisam citao text, kog vraga da citam? Ko tu sad koga laze, ko se buni i zbog cega se buni? Vi, novinari moji, morate da zivite od necega. Slusate onog ko vas placa i tako pisete tj lazete narod. Tekstovi u novinama su postali uzasno dosadni, puno slova a nista nije receno. Svi smo vec skontali da text ne prodaje novine, novine prodaje naslov. Dok je tako ....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.