Vašington post uporedio Kataloniju i Kurdistan sa Srbijom

List "Vašington post" piše o najavljenim referendumima o nezavisnosti Katalonije i Kurdistana, poredeći ta dva slučaja sa Srbijom kada su u pitanju Crna Gora i Kosovo.
Vlasti iračkog dela Kurdistana saopštile su početkom juna da će 25. septembra biti organizovan referendum o nezavisnosti te oblasti, dok je referendum o nezavisnosti španske pokrajine Katalonije najavljen za 1. oktobar.
 
U članku sa naslovom "Dobrodošli u doba secesije", Vašington post navodi da se vlade Iraka i Španije, ali i međunarodna zajednica, protive održavanju referenduma o nezavisnosti ta dva regiona, što povećava opasnost od sukoba.
 
"Koja je svrha tih referenduma i koja strategija je predviđena", pita autor teksta.
 
Dalje je navedeno da Kurdi i Katalonci imaju istu secesionističku strategiju i da koriste iste taktike kao i drugi secesionistički pokreti.
 
"Secesionistički pokret može da ima dva pristupa kako bi postigao nezavisnost. Prvi je da se usmeri na centralnu vladu kao glavnu prepreku za postizanje nezavisnosti", navodi se u članku.
 
Ako vlada dozvoli nezavisnost, kao što je to Srbija učinila u slučaju Crne Gore 2006. godine, onda je put ka suverenitetu gotovo siguran, piše Vašington post.
 
Kako je navedeno, drugim pristupom zaobilazi se centralna vlada i "u igru se dovodi međunarodna zajednica".
 
"Međunarodna zajednica može da izvrši pritisak na centralnu vladu da prizna nezavisnost (te teritorije) kao u slučaju Južnog Sudana ili kao na Kosovu da zaobiđe centralnu vladu i u potpunosti prizna taj secesionistički region", piše u članku.
 
Dodaje se da većina secesionističkih pokreta koristi oba pristupa.
  • Blajv

    25.09.2017 21:02
    @gabs

    Može, ali samo ako se Vojvodina otcepljuje. Vas šumara nam je i ovde previše.
  • Čučuk Stana

    25.09.2017 08:38
    Psi laju a karavani prolaze
  • gabs

    24.09.2017 20:56
    ma da...
    I rep srpska..pa sa srbijom...dace Bog

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.