Platni razredi i katalog od 800 radnih mesta od sledeće godine

Proces racionalizacije zaposlenih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi se privodi kraju, a radna mesta oko pola miliona zaposlenih biće od 1. januara naredne godine razvrstana u platne razrede, kaže ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.
"Katalog radnih mesta, sa 2.000 postojećih, sveli smo na oko 800 radnih mesta, a sve institucije biće dužne po Zakonu o platama u javnim službama, koji treba da bude usvojen do kraja meseca, da usaglase svoju sistematizaciju sa tim katalogom", napominje Ružić.
 
Objašnjava da novi zakon predviđa obavezu da direktori ustanova usaglase Katalog radnih mesta sa sindikatima, posle čega sledi vrednovanje radnih mesta.
 
"To znači da u kasnijoj fazi neće biti ista plata medicinske sestre koja radi na šalteru i one koja ima smene u Urgentnom centru", pojašnjava Ružić.
 
Cilj novog Zakona o platama je, smatra ministar, da se oni koji rade dobro nagrade, a da se oni koji ne rade na taj način, motivišu da rade bolje ili, ako je to potrebno, i sankcionišu.
 
"Mislim da svaka novotarija izaziva revolt ili otpor i to je prirodno, naročito kod sindikata koji imaju pravo da zastupaju interese svojih članova", ističe on.
 
Međutim, kaže ministar, važno je da se suzbiju, kako kaže, neutemeljene priče poput one da se Zakonom o platama javnih službenika sprečava kolektivno pregovaranje. "Zakonom o platama iz marta ove godine, pregovaranje je samo preneto na Socijalno ekonomski savet", podseća ministar.
  • Nina

    27.09.2017 19:57
    U državnom sektoru već je počelo usklađivanje zvanja po novom zakonu i to tako da 90% fakultetski obrazovanog kadra ima zvanje savetnika sa tri godine iskustva, to je otprilike početna plata, a politički podobni, preletači, vezare i ulizice imaju viša zvanja i veće plate, čast izuzecima ima ih ali su retki. U okviru svakog zvanja postoje platni razredi, ali je razlika između njih oko 1000 din, što je žalosno. Oni koji zaista rade nemaju motivaciju da se trude, oni koji sede i kafenišu - njima je svejedno, bitno je da kane nešto oko prvog u mesecu.
  • /

    27.09.2017 15:32
    /
    nece se niko vratiti kuci

    najnizi platni razred je namenjen ovdasnjim
  • DragCHE

    27.09.2017 15:29
    U prevodu ovaj citat znaci
    "Cilj novog Zakona o platama je, smatra ministar, da se oni koji rade dobro nagrade, a da se oni koji ne rade na taj način, motivišu da rade bolje ili, ako je to potrebno, i sankcionišu".
    E sad prevod: Da se zaposleni članovi i simpatizeri stranaka na vlasti dodatno plate iz budžeta, onima koji to nisu ćemo smanjiti plate da ih motivišemo da rade i umesto ovih naših neznalica, a budžet to neće koštati ništa više (jednom skineš 20% a drugom dodaš) a zatim ovi naši taj deo novca donesu nama u kešu. Odnosno novi način za presipanje državnog novca u stranačke džepove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.