Tri zemlje duguju Srbiji 174 miliona dolara za oružje

Vlada Srbije traži način da naplati 174 miliona dolara od Etiopije, Sudana i Kube za oružje koje je srpsko državno preduzeće "Jugoimport - SDPR" tim zemljama isporučilo još krajem sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.
Kako piše "Blic", godinama je Srbija pokušavala da dođe do novca, koji je odavno trebalo da bude uplaćen na račune "Jugoimporta".
 
Nakon procesa koji su se vodili i koji su u toku pred međunarodnim arbitražnim sudovima, Vlada je odlučila da formira i radnu grupu koja ima zadatak da izvrši analizu neizmirenih potraživanja, pregovara sa dužnicima i predloži rešenja u vezi sa naplatom duga.
 
Prema saznanjima "Blica", krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina Ministarstvo odbrane i preduzeće "Jugoimport - SDPR" sklopili su kupoprodajne ugovore o isporuci naoružanja i vojne opreme sa nadležnim organima Etiopije i Sudana i sa preduzećom "Tehnoimport" iz Kube.
 
Samo Etiopija duguje 115 miliona dolara, Sudan 29 miliona, dok se od kubanskog preduzeća potražuje 22 miliona britanskih funti. To znači da Srbija u ovom trenutku od te tri države pokušava da naplati oko 174 miliona dolara.
 
"Reč je o isporučenom pešadijskom naoružanju - puškama, pištoljima, ručnim bombama, čiji je izvoznik bio "Jugoimport", dok su proizvođači naoružanja bila preduzeća namenske industrije iz svih bivših republika SFRJ, izuzev Crne Gore", kaže izvor beogradskog lista iz Vlade Srbije.
 
Vojni analitičar Aleksandar Rodić navodi za "Blic" da je isporuka naoružanja u tom periodu bila strogo državna tema, te da se zbog toga taj problem sada rešava na nivou vlada, odnosno vlasti tih zemalja sa Srbijom.
 
"Radi se o robi različitih artikala. U pitanju je municija i pešadijsko naoružanja. U tom poslu dugovi za isporučeno oružje nisu ništa neobično. Više su praksa, nego izuzetak", dodaje Radić.
 
Mada je informacija o postojanju dugovanja Etiopije, Sudana i Kube za isporučeno naoružanje iz osamdesetih godina objavljena u Službenom glasniku, kao i na zvaničnom sajtu Vlade Srbije, zbog nedavno formirane radne grupe, u Ministarstvu odbrane negiraju postojanje bilo kakvih dugovanja te tri zemlje.
 
"Blic" je ministarstvu koje predvodi Aleksandar Vulin poslao zvaničan mejl sa pitanjima koja se odnose na visinu dugovanja i vrstu isporučenog oružja, ali je 17 dana kasnije odgovoreno da takvih potraživanja nema, iako se u odluci o formiranju radne grupe navodi suprotno.
  • dule

    28.09.2017 10:29
    @ja
    Za razliku od hrvatskih političara koji su devedeset i neke rekli puj pike ne važi i gomilu letovališta po primorju koji su bili u vlasništvu srpskih firmi proglasili za državnu imovinu Republike Hrvatske?
  • čist račun duga lj

    28.09.2017 09:22
    bolje je biti duznik nego poverilac. Poverioce mnogio češće likvidiraju. Najbolje nikom ništa ne dugovati niti davati na otvoreno.
  • ja

    28.09.2017 09:04
    Ne duguju te zemlje nista Srbiji nego SFR Jugoslaviji, dakle svim republikama i pokrajinama srazmerno udelu u bivsoj drzavi. Srbiji pripada mozda 30-35%. Ono sto je mnogo vaznije je nakaradna praksa srbijanskih vlasti da "svojataju" samo ono sto im ide u prilog, poput imovine SFRJ u Beogradu koju je pokupila Srbija, imovine SKJ koju su pokupili Dacic i SPS, ovakvih prica o oruzju, ali interesantno da ne priznaju pedesetogodisnje jednoumlje i komunisticku vladavinu zahvaljujuci kojoj je ondasnja vlast i dosla do te imovine. Licemerju srbijanskih politicara nikad kraja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.