Ulazak u Helbrok način da Srbija zaobiđe NATO, ali da ipak ide tamo gde je NATO

Srbija je postala deo borbene grupe Evropske unije Helbrok koju čine Rumunija, Bugarska, Kipar, Grčka i Ukrajina.
Analitičar Aleksandar Radić ocenio je da kada je reč o ulasku Srbije u Helbrok nema novine u političkom pogledu. On je dodao da Srbija već izvesno vreme šalje svoje snage u međunarodne misije, posebno ako su u njima zemlje EU, čija članica pokušava da postane.
 
"To je politički prihvatljivo postupanje u skladu sa opredeljenjem Srbije da bude članica EU. Ne možete da budete u EU, a da nemate zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku", rekao je Radić. 
 
On je kazao da je namera Srbije da učestvuje u što više aktivnosti kako bi se približila EU i da je ulazak u borbenu grupu EU Helbrok "elegantno rešenje da se uđe u jednu aktivnost više u kojoj su partnerske zemlje, a nema pominjanja tako omražene skraćenice u srpskom javnom mnjenju NATO". 
 
"Kroz ovakav model se pronalazi međurešenje. Zaobići direktne NATO aktivnosti, ali ići tamo gde je i NATO. Srbija nastoji da angažovanjem svoje vojske stvori reference zemlje koja ima partnerske odnose sa Zapadom. Sve što nema direktan naziv NATO za Srbiju je prihvatljivo", rekao je Radić. 
  • Kratke priče

    28.09.2017 17:35
    Džabe kreče
    Dok je ove vlasti, biće i priče o NATO-u.
    Narod Srbije nikada nije niti će prihvatiti bilo kakav kontak sa NATO snagama.
  • Neko

    28.09.2017 15:17
    "Sve što nema direktan naziv NATO za Srbiju je prihvatljivo" - verujem da u komandi NATO već grozničavo rade i ubrzano smišljaju novi naziv alijanse kako bi privoleli Srbiju da im se konačno pridruži.
  • :)

    28.09.2017 11:29
    Zovite to kako god, samo da sto pre stignemo tamo gde je normalan svet. Zasto moramo biti vecito gluplji od Hrvata?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.