Ekonomisti skeptični prema rastu plata i penzija od Nove godine

Državni budžet je za prvih osam meseci ove godine ostvario suficit od 650 miliona evra, a već su počele licitacije o tome kako će se višak potrošiti.
Prvo što je poručeno jeste da će od 1. januara 2018. plate u javnom sektoru biti povećane za 10 odsto, a penzije za pet. To bi trebalo da prosečnu penziju podigne iznad 23.822 dinara za 1.141 dinar, a platu u javnom sektoru će skočiti između 4.000 i 5.000 dinara, o čemu više OVDE.
 
Kako piše Danas, zakonske odredbe određuju da masa zarada u javnom sektoru ne može da bude iznad osam odsto, a penzija preko 11 odsto BDP-a. Trenutno su i jedna i druge veličina  malo iznad ovih granica, a ukoliko bi naredne ostale nepromenjene, onda bi pale ispod tog nivoa. Upravo to je, tvrde upućeni, razlog priče o povećanju plata.
 
Međutim, ekonomisti su skeptični prema tako velikom rastu plata u javnom sektoru, jer je javni dug i dalje visok, a privredni rast u ovoj godini slab. Po rečima ekonomista Ljubomira Madžara, fiskalni suficit se još uvek nije dovoljno učvrstio i nema sigurnosti da će ovakva fiskalna situacija duže trajati.
 
On navodi i da je problem što pitanje javnih preduzeće, u koje se uliva mnogo budžetskog novca, nije ni taknuto. Takođe, zabrinjava ga i to što je najavljeno povećanje plata veće od rasta BDP-a.
 
"Plate u javnom sektoru i penzije iznose oko petine BDP-a i planira se njihov rast veći od privrednog rasta. To nije dobro. Treba se držati u okvirimo onoga što smo zaradili. To će možda doneti poene političarima, ali za privredu dugoročno to je nepovoljno", poručuje Madžar uz napomenu da je najpre potrebno da se stvori nešto kako bi se ono delilo. 
 
Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Jurij Bajec podseća da će povećanje penzija od pet odsto biti stvarno povećanje za oko milion penzionera čije penzije nisu umanjene 2014. godine. Za ostale, kojima su sredstva postepeno smanjivana, to će biti samo vraćanje dela oduzetih penzija.
  • da

    30.09.2017 08:58
    da
    veoma lako...platicemo premijerki dvorac sa svim troskovima,letove avionom na sve moguce utakmice,imperiju nikolicu i njegovoj maloj knezevini....ih ima i da fali
  • Kimi

    30.09.2017 06:28
    Laz
    Svake nedelje nesto poskupi za 5 do 10% tako da ta laz od povecanja nema nikakvu ulogu.
  • Abakus

    29.09.2017 22:44
    Sve sto povecaju ce uzeti nazad kroz povecanje rezija. Ako daju 5% rezije odose 10% gore. "Kuća" je na dobitku u svakom slucaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.