Inovativna vakcina protiv raka dojke uskoro za prvih 100 žena

Nova terapija lečenja raka dojke, kojom bi se izbegla operacija, uskoro će biti dostupna za prvih 100 žena, a "regrutacija" pacijentkinja očekuje se već za desetak dana.
Šansu za nov način lečenja imaće 100 žena koje su registrovane kao obolele u Institutu za onkologiju i u KBC Bežanijska kosa, piše "Blic".
 
Naime, kako prenosi ovaj list, juče je održan sastanak tima stručnjaka zajedno s direktorima Onkološke hirurgije na Bežanijskoj kosi i Onkološke dnevne klinike, pa se za desetak dana očekuje i regrutacija pacijentkinja nakon zvaničnih dogovora sa etičkim komisijama i agencijom za lekove.
 
Terapija podrazumeva korišćenje tablete, a nakon toga se analizom procenjuje da li žena može da primi vakcinu koja ubija ćelije tumora, kako bi izbegla operaciju.
 
Dr Stefan Stefanović, predsednik Internacionalnog instituta za medicinsku diplomatiju IMDI i koordinator nemačko-srpskog konzorcijuma za karcinom dojke, koji je deo tima, pojašnjava da će pacijentkinje u drugoj fazi dobiti ili nova antitela ili vakcinu od dizajniranih T ćelija (podtip belih krvnih zrnaca koji je u stanju da prepozna ćelije tumora i ubije ih). Terapija će biti u Srbiji, a merenje u Nemačkoj. Posle prve faze lečenja u dve klinike u Beogradu, vakcinacija će se kasnije obavljati i u Nišu, rekao je dr Stefan Stefanović.
 
Srbija je druga u Evropi po smrtnosti od raka dojke. Prema podacima Instituta za javno zdravlje, rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod pacijentkinja u našoj zemlji od kojeg umre 4.600 žena godišnje.
  • Keba Kraba

    04.10.2017 17:47
    Da ne bude kao i kubanska vakcina za tumor pluća...pojavila se i nestala i niko nema pojma sta se dešava!
  • Tata Ikun

    04.10.2017 10:45
    Kao neko ko nije kompetentan:
    Zna li se sastav vakcina? Kako su testirane pre nego što su stavljene u promet? Ko ih je odobrio? Hoće li sprečavati rak dojke, a izazivati, recimo, leukemiju?
    Da ne grešim dušu, za obolele žene ovo je sigurno najbolja vest u životu. Nemam ništa protiv ako pomogne, ali nikako se ne sme prihvatiti preventivna upotreba na zdravim ženama, ako je ikada predlože.
  • Лука Лабан

    04.10.2017 09:35
    Мени ово изгледа да смо постали експериментални мишеви!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.