Šta sve pojedini prodavci stavljaju u meso

Nije nepoznato da u meso po prodavnicama stavljaju soju, led, vodu i hrskavicu, a da su prodavci nadmašili sami sebe u tome kako da mesu sačuvaju svežinu i produže rok trajanja pokazuju nedavne kontrole veterinarske inspekcije.
Šta sve pojedini prodavci stavljaju u meso
Foto: 021.rs
Inspekcija je, naime, tokom 2016. i 2017. godine u rezultatima ispitivanja uzoraka zatekla proizvode sa dodatim vinobranom (davanje "zdrave boje" mesu) i potvrđen je nalaz SO2 u poluproizvodima od mesa.
 
Analiza je pokazala i da su dodavane začinske smese koje nisu odobrene za korišćenje. Samim tim, veliki broj nepravilnosti u trgovinskim lancima bio je vezan i za deklarisanje, posebno kod pilećeg mesa koje je nepravilno obeležavano.
 
Da ima indicija da se u prodaji nalazi meso u kome ima vinobrana, potvrdio je za "Telegraf" i predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović.
 
"Čuo sam za takve slučajeve i pitanje je koliko se to kontroliše kod nas. Kada je naša organizacija slala inspekciju, nalazili su mesne proizvode sa isteklim rokom trajanja, sa prisustvom buđi i truljenja", istakao je Papović.
 
Kontrolisanom upotrebom, SO2 ima važnu ulogu u čuvanju i dužini roka upotrebe poluproizvoda od mesa, što ovde nije bio slučaj.
 
"Sumpor dioksid se dodaje u hranu radi smanjenja rasta mikroorganizama, sprečavanja promene boje hrane, a da se konzervans dodaje radi sprečavanja kvarenja hrane", kažu u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede.
 
Dozvoljeni su aditivi, boje i enzimi iz tehnoloških razloga, ali, kako su naglasili u inpekciji, nijedan dodatak ne sme da se upotrebljava za prikrivanje neispravnih sirovina, odnosno loših tehnoloških postupaka ili prakse.
 
Prema Pravilniku o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa iz 2015. godine, dozvoljeni su sledeći dodaci: kuhinjska so, voda, enzimi (starter kulture i kulture probiotičkih organizama), arome dima i prirodne arome, vlakna, (inulin, omega-3 masne kiseline, vitamini i mineralne materije, ugljeni hidrati (skrob i proizvodi od skroba), belančevinasti proizvodi, mleko i proizvodi od mleka, jaja i proozvodi od jaja, masti i ulja biljnog i životinjskog porekla, hrana i proizvodi biljnog porekla (pečurke, žitarice, povrće, voće, i njihovi proizvodi uključujući vino i druga pića) i želatin.
 
Zbog pomenutih neispravnosti, u toku je vanredna službena kontrola prometa poluproizvoda od mesa (ćevapčića, pljeskavica, roštilj kobasica).
  • MaxQ

    16.10.2017 14:37
    Nije samo problem u inspekciji koja brat bratu džaba diše vazduh, već i u nepostojanju referentnih laboratorija koje bi omogućile brže i tačnije ispitivanje. Uopšteno smo društvo sa niskim stepenom odgovornosti, ali i prohteva i kulture življenja, što se vidi i u sve većem broju protivnika uvođenja novih standarda bezbednosti hrane, kao i u sve popularnijem veganstvu i organskoj ishrani.
    O imbecilnosti veganstva je džabe trošiti reči, a sve popularnija organska proizvodnja najčešće ne zadovoljava ni najniže bezbednosne standarde u proizvodnji hrane, jer su sva sredstva kojima se tretiraju organski proizvodi, ili totalno zastarela i odbačena kao nebezbedna, ili apsolutno neproverena i nesertifikovana.
  • Joka

    16.10.2017 12:11
    Toliko im dobro ide...
    Inspekcija retko ide na teren (čitaj:ne rade).Mesari uvaljuju sve i svašta, dok oni ne dođu.
    Kada dođu, ili plate sitne kazne pa nastavljaju (jer im se tako isplati) ili im daju novac da ćute.
    I u svom tom kriminalu niko ne saopštava ljudima GDE DA NE KUPUJU proizvode koji nisu bezbedni za konzumaciju.
    S jedne strane krimi država, s druge prodavci/proizvođači.Njima dobro, a ti narode crkni.
  • Carnivore

    16.10.2017 11:17
    Da li Vam je dosta propagande veganske industrije, podržite Vaše sugrađane.
    Antivegansko okupljanje i večera.
    https://www.facebook.com/events/596197847437474/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija