Rizik od siromaštva u Srbiji duplo veći od evropskog proseka

Rizik da se postane siromašan ili da se bude "isključen" iz društva je gotovo duplo veći u Srbiji nego što je prosek za članice EU, istaknuto da Svetski dan borbe protiv siromaštva.
Rizik od siromaštva u Srbiji duplo veći od evropskog proseka
Foto: 021
Evropska mreža protiv siromaštva - Srbija saopštila je danas i da je 2016. godine u našoj zemlji bilo 3,6 odsto ekstremno siromašnih.
 
"Okončati siromaštvo svuda i u svim oblicima je prvi cilj održivog razvoja, istaknut u okviru nove globalne agende za održivi razvoj UN do 2030. godine", ističe Mreža povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva koji se obeležava 17. oktobra.
 
U 2016. u Srbiji je bilo 3,6 odsto ekstremno siromašnih odnosno osoba čija je potrošnja domaćinstva na nivou od 90 odsto od linije apsolutnog siromaštva.
 
Prema podacima mreže, 7,3 odsto je siromašnih sa potrošnjom ispod linije siromaštva koja je iznosila 11.694 dinara, a 25,4 odsto se nalazilo u riziku od siromaštva, dok se 38,7 odsto nalazilo u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.
 
Grupe koje su najviše izložene rizicima od siromaštva su nezaposleni, samohrani roditelji, osobe koje žive same, deca i mladi, Romi, interno raseljena lica, osobe sa visokim stepenom invaliditeta, stare osobe bez penzije, navodi Mreža ističući da su to zvanični statistički podaci.
 
Mreža podseća da je Srbija bila jedna od najaktivnijih zemalja u globalnim konsultacijama za definisanje ciljeva održivog razvoja, a da ni dve godine nakon usvajanja tih ciljeva Vlada Srbije nije usvojila nacionalno specifične ciljeve održivog razvoja, pa ni podciljeve vezane za smanjenje siromaštva.
  • Nešo

    15.10.2017 22:30
    Kada je to počelo?
    O: Od kada je mlađen dinkić zatvorio domaće banke i uveo inostrane ali sa naj nepovoljnijim kreditima na svetu. Zatim je upao kod Borke Vučić sa kalašnjikovim i oterao je brutalno samo da bi on bio guverner narodne banke u vlasništvu zapada. Zaista uspešan jedan čovek.
  • Lui

    15.10.2017 21:22
    Agenda odloženog kolapsa
    Nova agenda održivog razvoja UN je tako evropska po karakteru i načinu donošenja (pesnica i čizma - umotana u svilu i kadifu).
    Ona je tako američka po efektima koje proizvodi prilikom realizacije nasuprot komuniciranoj viziji i ciljevima (održivi rast razlike između bogatih i siromašnih - bez svetskog rata; uz stalne lokalne ratove; uz povremene svetske ekonomske i socijalne krize; uz povremene pandemije; uz bogaćenje i ojačavanje međunarodnih zapadocentričnih institucija i razvijenih država; uz slabljenje i stavljanje u zavisni položaj nerazvijenih zemalja i zemalja u razvoju; uz uspostavljanje, održavanje i širenje minimalne zarade na većinsko stanovništvo u zemljama poput Srbije, kao standarda i garanta međugeneracijske pravičnosti sadašnjih i budućih stanovnika planete, odnosno kao garanta dotoka inostranog krupnog kapitala, stranih investicija i garanta izvoza organske hrane i kvalitetne robe).
    Nova agenda održivog razvoja UN nije ništa drugo do pusta želja da se uvaže i ostali podsistemi osim ekonomskog; samo odraz nesposobnosti ili nespremnosti sveta da globalnu ekonomiju potčini interesima čoveka, a ne obrnuto - da čoveka i njegovo životno okruženje potčinjava interesima ekonomije velikih. Održivi razvoj nema perpektivu ukoliko odlaže neizbežno - nulti ekonomski rast razvijenih zemalja, zaustavljanje razvoja tehnologije i globalnu preraspodelu bogatstva i moći.
  • EU

    15.10.2017 21:15
    @Boki
    Muka mi i od EU i od Srbije

    Meni samo od Srbije .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.