Tek svako drugo dete u Srbiji vakcinisano

Svako drugo dete u Srbiji nije primilo MMR vakcinu, koja najmlađe štiti od malih boginja, zauška i rubeole, najnoviji su podaci epedimiologa.
Tek svako drugo dete u Srbiji vakcinisano
Foto: Pixabay
To znači, da smo kao zemlja, sada u mnogo većem riziku od izbijanja epidemije nego pre godinu dana.
 
Epidemiolog, prof. dr Branislav Tiodorović upozorava da je jedva 50 odsto dece u Srbiji vakcinisano, a situacija je najgora u velikim gradovima kao što je slučaj u Nišu, Kragujevcu i Beogradu, gde je samo 30 odsto mališana primilo MMR cepivo.
 
"Naš najveći problem su deca koja nisu zaštićena i dok god vakcinacija ne bude bila preko 90 odsto, zdravlje dece je ugroženo. U svim evropskim zemljama obuhvat vakcinacije je iznad 80 odsto, izuzev u Italiji i Kipru, gde je kao i u Srbiji, MMR vakcinu proglašena kao obavezna", tvrdi za "Blic" dr Tiodorović.
 
Situaciija u našoj zemlji je alarmantna, jer su nam vrtići puni osetljivih mališana, a broj vakcinisanih nije dovoljan da bi se zaustavila epidemija.
 
Prof. dr Tiodorović upozorava da epidemiološka situacija mora da se prati, budući da imamo sve više obolelih na Kosovu, a u Rumuniji je do sada umrlo 38 dece od malih boginja. 
 
Podsetimo, pedijаtri Srbije zаbrinuti su zbog snižаvаnjа stope obuhvаtа dece obаveznom vаkcinаcijom i pozvali su sve nаdležne držаvne orgаne dа pristupe izrаdi nаcionаlnog аkcionog plаnа zа suzbijаnje аktivnosti i uticаjа аntivаkcinаlnog delovаnjа. Opširnije o tome OVDE.
  • Drmr

    20.10.2017 13:41
    @Roditelj
    Zašto lažete?Ja sam 1975god i vakcinisan sam protiv malih boginja...razlika je što su vakcine bile pojedinačne dok je MMR 3u1!Sa malim boginjama nema zajebancije,sa rubeolama i zaušcima bila je praksa namernog izlaganja deteta sa već bolesnom decom ali isto tako i vakcinacija ako izlaganje ne upali do polaska u skolu odnosno 7me godine.
  • Drmr

    20.10.2017 13:27
    @Tata Ikun
    Upravo je u tome problem što većina nema pojima o onome o čemu tako jasno i žustro diskutuju.Imunizacija ne garantuje 100%-nu zaštitu ali garantuje daleko manje posledice po organizam i slabiji oblik bolesti bez fatalnog ishoda.Samo vi cepajte blogerske poluistine ali dopustite drugima da zaštite svoju decu tako što će razdvojiti predškolske i školske ustanove...u Americi je to na ovaj način rešeno.
  • Tata Ikun

    20.10.2017 12:18
    Čemu rasprava? Ako vakcinišete svoju decu, ona su, valjda, zaštićena. Zašto se onda brinete i bojite epidemija, ako vašoj deci neće biti ništa?
    Poenta je samo dati roditeljima pravo da odaberu i da preuzmu odgovornost za svoju decu. Jel' ti dete (ne daj Bože) dobilo autizam zbog vakcine? Izvoli i živi sa tim. Jel (ne daj Bože) umrlo ili ima posledice jer ga nisi vakcinisao? Takođe, izvoli i živi sa tim.
    Nemojte samo da ispadne da se "država" i komentatori na portalu više brinu za moju decu nego ja sam. Licemerno je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.