Usvojeno: Osniva se Akademija na kojoj će službenici učiti da budu ljubazniji

Svi službenici, i na republičkom i na lokalnom nivou, prolaziće kroz obuke na Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, utvrđeno je zakonom koji je danas usvojila Skupština Srbije.
U vladi očekuju da će Akademija početi da radi sredinom iduće godine, i da će u potpunosti transformisati javnu upravu i obezbediti efikasnije, ljubaznije i bolje upućene službenike. Prema Zakonu o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu službenici će, kroz opšte i posebne programe obuka, sticati nova znanja, veštine i sposobnosti usmerene na podizanje nivoa kompetencija neophodnih za kvalitetno obavljanje poslova.
 
Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić rekao je tokom rasprave u parlamentu da službenik mora, pre svega, da pravilno primeni zakon jednako u svim jednakim situacijama, kako bi građani Srbije, ma gde žive, bili u ravnopravnom položaju, što se sada ne dešava zbog različitih procedura koje postoje u opštinama.
 
Inače, ideja ovog zakona, kada je bio iniciran, bila je da u okviru njega obuke pohađaju i ministri, predsednici opština i gradonačelnici i lokalni funkcioneri. Međutim, to se neće skoro desiti jer su svi oni, iako je bilo predviđeno u nacrtu, u predlogu zakona "nestali". Kako su za "Blic" pre izvesnog vremena objasnili u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, u nacrtu zakona je ta opcija postojala, i predlagana je tokom javne rasprave.
 
"Kada se završio rad, utvrdili smo da pravno ne možemo da "uređujemo" funkcionere prema Zakonu o državnim službenicima. Na kraju je ispalo da konačni predlog, nakon pravno tehničke obrade, ne sadrži ovaj deo", rečeno je "Blicu" iz nadležnog Ministarstva.
 
Nadzor nad radom Nacionalne akademije za javnu upravu sprovodiće Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, a na njenom čelu biće direktor.
  • dobrotvorka

    17.10.2017 18:40
    OSNUJTE
    Vi Akademiju u kojoj će političari naučiti da ne lažu i ne kradu!
  • U.N.K.L.E.

    17.10.2017 18:31
    Partijska pesadija je prostacka i neskolovana pa mi se cini da je SNS odlucio da malo zalize balegu posto ih je najverovatnije sramota zbog ucestalih javnih ispada.

    Mada kada bolje razmislim, kada su oni ikad imali sramote?!?!?
  • roditelj

    17.10.2017 17:05
    Da li je ovo prevaspitavanje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.