FOTO, VIDEO: Na Batajnici predstavljena nova oprema Vojske Srbije

Centralna svečanost "Sloboda 2017", povodom 73. godišnjice oslobodjenja Beograda u Drugom svetskom ratu, održana je danas na vojnom aerodromu Batajnica u prisustvu najvišeg državnog i vojnog vrha, kao i ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednica parlamenta Maja Gojković, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, patrijarh Irinej i drugi brojni predstavnici vojnog i državnog vrha. Svečanosti je prisustvovao i veliki broj gradjana.
 
Pripadnici vojske prikazali su deo sposobnosti u borbi protiv terorista, zatim su izveli oslobadjanje otetog vazduhoplova, borbeno traganje i spasavanje oborenog pilota, desant sa 30 padobranaca, upad u zaposednute objekte, medicinsku evakuaciju i druge aktivnosti.



Takodje je izveden nalet većeg broj aviona Ratnog vazduhoplovstva Mig-29, Orao, Supergaleb, Lasta i An-26, kao i helikoptera Gazela, Mi-8 i 17.

Na današnjoj svečanosti javnosti su prvi put prikazani Migovi 29 koji su, kao donacija, stigli iz Rusije.

Predstavljeno je i 1.500 pripadnika VS obučenih za brza dejstva sa najnovijim naoružanjem i opremom, a pored njih, u prikazu je učestvovalo i oko 130 vozila.



U statičkom delu prikazano je i oko 40 proizvoda odbrambene industrije Srbije.

Nastup su održali i pripadnici ruske vojne akro grupe "Striži", koji takodje lete na avionima Mig-29.



Svečanost je završena demonstracionim skokom grupe padobranaca Vojske Srbije i defileom ešalona vojnika opremljenih po programu "1500", koji predvidja novu opremu za pripadnike Specijalne brigade. Pored njih na stajanci bilo je parkirano devet lovačkih aviona Mig-29 koji su u sastavu VS.



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nova tehnika, artiljerija i avioni koji su nabavljeni za Vojsku Srbije ne predstavljaju nikakvu pretnju bilo kome već samo dokaz da Srbija ceni živote svojih gradjana i da će umeti da ih zaštiti.

Vučić je rekao da su Srbi samo u proteklom veku dali više miliona života protiv sila zla i da je Beograd u 100 ratova razrušen do temelja više od 40 puta, zbog čega su ovde životi izuzetni dragoceni.

On je dodao da Srbija želi da stvori jaku i stabilnu državu koja će svima biti snažan partner i koja će težiti istorijskom dogovoru sa Albancima, komšijskom životu sa Bošnjacima, dobrim odnosima sa Hrvatima i većoj povezanosti sa Crnogorcima.

"Ne plašimo se da pregovaramo ali neka niko ne pomisli da pregovaramo samo zato što se plašimo", rekao je Vučić i ocenio da je Vojska Srbije svaki dan jača i da će uskoro biti i mnogo bolje plaćena.

  • LALA

    20.10.2017 23:39
    samo u Smrdiji
    Glavna komanda NATO-a u Briselu potpuno je sludjena i uplasena ovom danasnjom manifestacijom.
  • Kravojed

    20.10.2017 21:53
    Šta Irinej tamo ište? Oružje ne služi za ukras, već za ubijanje - a ratni avioni ubijaju. Što to neko ne kaže Irineju?
  • Irinej 63

    20.10.2017 21:48
    A Irinej je imao pokaznu vezbu. Kako se maskirati uz pomoc brade. I kako napraviti poljsku crkvu uz pomoc mantije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.