Počelo veliko istraživanje o bolničkim infekcijama i upotrebi antibiotika

Veliko istraživanje čiji je cilj da se sagleda učestalost bolničkih infekcija, njihovih uzročnika i potrošnje antibiotika počeo je i trajaće do kraja novembra.
Počelo veliko istraživanje o bolničkim infekcijama i upotrebi antibiotika
Foto: Pixabay

Studija koja treba da posluži i za planiranje daljih aktivnosti u prevenciji bolničkih infekcija sprovodi se od početka meseca u 40 opštih bolnica, devet instituta, četiri kliničko-bolnička centra, četiri klinička centra, uključujući i dve privatne bolnice, sa očekivanim obuhvatom od oko 15.000 pacijenata.

Studiju na terenu sprovodi 170 anketara.

Četvrta nacionalna studija prevalencije bolničkih infekcija i potrošnje antibiotika izvodi se prvi put u saradnji i koordinaciji sa Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti, te će prvi put rezultati naše nacionalne studije biti uporedivi sa rezultatima cele Evrope, i naći se na jednstvenoj mapi Evrope.

U Srbiji se prvi put paralelno sprovodi i studija potrošnje antibiotika.

Bolničke infekcije mogu značajno da umanje kvalitet lečenja, da dovedu do produženja bolničkog ležanja i povećane potrošnje antibiotika, što sve dovodi i do povećanja ukupnih troškova lečenja. Bolnička infekcija je infekcija koja je nastala tokom hospitalizacije, odnosno koja nije bila prisutna ili pacijent nije bio u stanju inkubacije u momentu prijema u bolnicu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija