Dualno obrazovanje u srednjim školama od 2019. godine

Dualno obrazovanje biće uvedeno u srednje škole u Srbiji, kroz teorijsku nastavu i kroz rad kod poslodavca, utvrđeno je Zakonom o dualnom obrazovanju koji je danas usvojila Skupština Srbije, a koji će početi da se primenjuje počev od školske 2019/2020.
Dualno obrazovanje u srednjim školama od 2019. godine
Foto: Pixabay
Ministar prosvete Mladen Šarčević je rekao da je 200 kompanija ispunilo uslove i kriterijume za uključivanje u dualno obrazovanje koje za sada ima 19 profila.
 
Zakonom je propisano da učenik ima pravo na mesečnu naknadu za učenje kroz rad u neto iznosu od najmanje 70 odsto minimalne cene rada, koju isplaćuje poslodavac. Tokom učenja kroz rad kod poslodavca zabranjeni su diskriminacija učenika, fizičko, psihičko, socijalno, seksualno, digitalno i svako drugo nasilje, a zabranjeno je obavljanje opasnog rada za decu.
 
Privredna komora Srbije će proveravati ispunjenost uslova za izvođenje dualnog obrazovanja kod poslodavca.
 
Međusobni odnos škole i poslodavca uređuje se ugovorom o dualnom obrazovanju, u pismenoj formi, najmanje na period od tri, odnosno četiri godine, a ugovor o učenju kroz rad zaključuju poslodavac i učenik, odnosno roditelj. Zakon predviđa i uslove za slučaj raskida ugovora.
 
Plan i program nastave i učenja, koji će donositi resorni ministar uz prethodno mišljenje Nacinalnog prosvetnog saveta i Saveta za stručno obrazovanja i obrazovanje odraslih, inoviraće se svakih pet godina, ili u kraćem roku ako to zahtevaju potrebe.
 
Obim učenja kroz rad iznosi najmanje 20 odsto, a najviše 80 odsto od ukupnog broja časova stručnih predmeta. Učenje kroz rad se realizujev tokom školske godine u periodu od 8 do 20 časova, najduže šest sati dnevno, odnosno 30 sati nedeljno, i to kod jednog ili više poslodavaca.
 
Struktura upisa učenika za obrazovne profile dualnog obrazovanja biće utvrđena u skladu sa potrebama privrede i mogućnostima daljeg školovanja, a u pripremi plana upisa učestvovaće i poslodavci.
 
Za kršenje zakona predviđene su novčane kazne od 5.000 do 100.000 dinara.
 
Inače, sindikati, opozicija ali i stručna javnost više puta su upozoravali da će ovim zakonom deca postati jeftina radna snaga. Opširnije o tome možete pročitati OVDE.
  • Mikeni

    10.11.2017 18:26
    Dobra stvar za decu
    Deca i onako idu na praksu ali bez nadoknade.Pa niko ne kaze da ih neko iskoriscava.A sada ce deca imati nadoknadu za rad i to je iskoriscavanje.Nije mi nista jasno osim da je ovo Srbija.Ovde nista ne moze da se uradi dobro a da ljudi ne kritikuju
  • skep

    08.11.2017 16:56
    Eto sveže radne snage ispod minimalca! I debele koverte direktoru škole!
  • Nindža Kornjačleone

    08.11.2017 14:32
    Slican sistem obrazovanja imaju i u Indiji. Klinci sljakaju za sicu.
    Doduse, nije bas obrazovanje. Taj deo su zaboravili. Samo arbajt. I kod nas ce se vremenom izgubti taj detalj sa obrazovanjem. Bice samo arbajt za sicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.