Registrovano 98 slučajeva malih boginja, 90 odsto nevakcinisano

Od početka oktobra do danas, 98 slučajeva malih boginja je registrovano u Srbiji, uključujući srpske opštine na Kosovu, od čega su laboratorijski, u Institutu Torlak, potvrđena 24 slučaja, objavio je Institut za javno zdravlje u "Dr Milan Jovanović Batut".
Registrovano 98 slučajeva malih boginja, 90 odsto nevakcinisano
Foto: Pixabay
Nајmlаđi oboleli je dete od tri mеsеcа, а nајstаriјi ima 48 gоdinа.
 
Vеćinа оbоlеlih, 91 odsto, nije vакcinisаna, ili je nеpоtpunо vакcinisаna, ili je nepoznat status vakcinacije.
 
U bolnici je 47 odsto obolelih, a sedamoro ima i upalu pluća.
 
Еpidеmiја mаlih bоginjа nа tеritоriјi Коsоvа, s vеćinsкim srpsкim i nеаlbаnsкim stаnоvništvоm, priјаvljеnа је 23. oktobra i dо danas su rеgistrоvаna 84 obolela.
 
 
Lekari kreću u vrtiće da vakcinišu decu,  nije im potrebna dozvola roditelja
 
Od virusa malih boginja koji je počeo da se širi prestonicom, obolelo je šest osoba, a svakog dana broj je sve veći. Pošto su glavna meta deca koja pohađaju vrtiće i škole, a koja nisu vakcinisana, lekari su rešili da urade nešto po tom pitanju.
 
Naime, na vratima škola na teritoriji opština Zemun i Surčin osvanulo je obaveštenje u kojem se navodi da deca moraju da se vakcinišu do 14. novembra u Domu zdravlja "Zemun" ili će ih lekari bez saglasnosti vakcinisati u školama.
 
Glavna sestra Jasmina Ristić istakla je da je epidemija počela da se širi, pa su odlučili da reaguju što pre.
 
- Čim smo čuli da je proglašena epidemija, rešili smo da prvo obavestimo škole i vrtiće, a oni će naše obaveštenje preneti roditeljima dece koja nisu vakcinisana. Mi smo organizovali veliki broj lekara, koji će do utorka raditi i vikendom da bi se sve postiglo. Naravno deca neće morati da se vakcinišu isključivo kod izabranog lekara, već će moći i kod nekog drugog. Nakon utorka mi smo napisali da ćemo obaviti vakcinaciju i bez roditeljske saglasnosti. Mi na to imamo pravo po zakonu, ali ipak nećemo jer se nadamo da će se roditelji sami javiti - kaže doktorka Ristić.
  • milan

    12.11.2017 15:12
    Citatr: "Od virusa malih boginja koji je počeo da se širi prestonicom, obolelo je šest osoba, a svakog dana broj je sve veći." samo se pitam koja je to epidemija od 6 "slucajeva", i gde im je tu ona progresija po kojoj se od 1 zarazi novih 12? ako je ta tvrdnja tacna, onda mi se ovih 6 ne uklapa u statistiku.

    Nejasnoca 1:
    "Od početka oktobra do danas, 98 slučajeva malih boginja je registrovano u Srbiji, uključujući srpske opštine na Kosovu"... "od čega su laboratorijski, u Institutu Torlak, potvrđena 24 slučaja".

    Nejasnica 2:
    "Od početka oktobra do danas, 98 slučajeva malih boginja je registrovano u Srbiji, uključujući srpske opštine na Kosovu"... "Еpidеmiја mаlih bоginjа nа tеritоriјi Коsоvа, s vеćinsкim srpsкim i nеаlbаnsкim stаnоvništvоm, priјаvljеnа је 23. oktobra i dо danas su rеgistrоvаna 84 obolela."
  • Čučuk Stana

    11.11.2017 16:40
    Pod hitno sve vakcinisati! Dosta ste se zaje*avali!!
  • dfq

    11.11.2017 00:11
    ne znam odakle ima toliko ruskih placenika da truju nas narod dezinformacijama i ucestvuju u cedomorstvu promovisuci antivaksersku porpagandu neukih. Pa nije li dovoljno to sto vlada bela kuga, jos i ovi da nas osakate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.