Brnabić: Činimo sve da sprečimo odlazak lekara iz Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da država radi sve kako bi poboljšala položaj zdravstvenih radnika i smanjila njihov odlazak u inostranstvo.
Brnabić: Činimo sve da sprečimo odlazak lekara iz Srbije
Foto: 021.rs
"Pokušavamo da pospešimo njihovo obrazovanje, odobravanje specijalizacija, da zaposlimo nove ljude, da im povećamo plate i omogućimo bolje uslove rada", izjavila je premijerka novinarima. 
 
Prema njenim rečima, problem odlaska lekara iz Srbije ima višestruke uzroke i tu nisu samo u pitanju bolje zarade u inostranstvu.
 
"Skoro deset godina u Srbiji su bile zabranjene specijalizacije lekara i sada će nam, kako kaže ministar zdravlja, trebati četiri do pet godina da nadoknadimo to što je neko zabranio usavršavanje", rekla je predsednica Vlade.  
 
Ona je navela da male plate u zdravstvu, kao razlog za odlazak lekara u inostranstvo, nisu problem samo Srbije, već svih zemalja u regionu.
 
"Ipak, ne mogu da se daju plate koje su konkurentne onima u Švajcarskoj i Nemačkoj, jer troškovi života nisu isti... Tu se radi o platnoj moći i mi se trudimo da to povećamo, u skladu sa našim mogućnostima", rekla je Brnabić.
 
Premijerka je podsetila da je do kraja godine odobreno zapošljavanje ukupno 4.000 medicinskih radnika u zdravstvu Srbije, a odlučeno je i da se plata poveća za deset odsto. 
 
Brnabić je rekla da se radi na poboljšanju zdravstvene infrastrukture kako bi uslovi u kojima rade lekari i medicinsko osoblje bili što bolji.  Ona je podsetila da se završava gradnja Kliničkog centra u Nišu, da se "krenulo u tender" za Klinički centar Srbije, a da se tender sprema i za Klinički centar Vojvodine. 
 
Premijerka je dodala da nije svejedno u kakvim uslovima rade lekari i da medicinski radnici ne bi ostali u Srbiji ni za platu od 2.000 evra, ako moraju da rade u bolnicama koje izgledaju kao poljske bolnice.
  • Tata Ikun

    15.11.2017 18:14
    Dok polu-obrazovani papci budu školovanim ljudima krojili sudbinu, nema boljitka ovde.
  • lekar

    15.11.2017 17:38
    specijalista
    Kako izmišlja Brnabić pa to je užasno. Ko je 10g zabranjivao specijalizacije???
    Pa za vreme vlade SPS+SNS od 2012-2014. nijednu specijalizaciju niste odobrili, pa ste onda u decembru 2014.g odobrili 1400 specijalizacija. Samo za vreme vaše vladavine je bilo prekinuto kontinualno obrazovanje doktora.
    Sram da vas bude, kako iznosite neistine ovom neobvestenom narodu.
  • Doktor, specijalista

    15.11.2017 16:57
    ...
    Ni za 2? Nije tačno. Daj mi 2000 Evra za platu i neću otići. Ali mi PRVO daj!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija