Reakcije opozicije na odluku da nema parlamentarnih izbora

Glavni odbor Srpske napredne stranke odlučio je da na proleće 2018. godine neće biti vanrednih parlamentarnih izbora, a na tu odluku reagovale su i pojedine opozicione stranke i pokreti.
Reakcije opozicije na odluku da nema parlamentarnih izbora
Foto: 021.rs
Odluka je doneta nakon predloga predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se naredne godine održe samo izbori za Skupštinu grada Beograda. Glavni odbor stranke je sa više od 500 glasova "za" podržao taj predlog, dok su četiri člana smatrala da bi trebalo da se ide na vanredne parlamentarne izbore. Više o tome čitajte OVDE.
 
Na tu vest reagovala je Demokratska stranka, ali i pokreti Dosta je bilo i Dveri, te Pokret slobognih građana.
 
PSG: Navodni prijatelju nisu dali Vučiću izbore
 
Pokret slobodnih građana ocenio je da su navodno "veliki prijatelji" iz inostranstva sprečili lidera SNS da raspiše vanredne parlamentarne izbore.
 
PSG je ocenio da je Aleksandar Vučić sprečen da ih raspiše jer mu "ne dozvoljavaju da dalje odlaže ispunjenje obećanja zbog kojih su ga doveli i održavali na vlasti – između ostalog jednima priznanje Kosova, a drugima diplomatski status osoblju ruskog vojnog centra u Nišu".
 
Kako se ističe u saopštenju, uprkos današnjoj odluci, Vučić i SNS će i dalje tražiti način da raspiše parlamentarne izbore pre roka da bi ublažio predstojeći neuspeh u Beogradu i "rasuo kapacitete opozicije koju zloupotrebom državnih institucija i kontrolom medija godinama drži vezanih nogu, ruku i usta". 
 
"U datim okolnostima, Pokret slobodnih građana je spreman na to u svakom momentu. Srbija će ovu vlast kazniti za igranje izborima i sudbinama ljudi prema kojima se ponašaju kao prema robovima i stvarima u sopstvenoj zemlji", navode iz tog pokreta. 
 
DS: Naprednjaci zamajavali građane oko izbora
 
Predsednik DS Dragan Šutanovac izjavio je da je SNS pričom o vanrednim izborima samo zamajavala građane, "iako su od početka znali da neće biti raspisani".
 
"U trenutku kada zapad postavlja jasno pitanje o iskrenosti opredeljenja vlasti za evropske integracije, Aleksandar Vučić i SNS pribegavaju već viđenom manevru skretanja pažnje, ovoga puta republičkim izborima, iako su od početka znali da ih neće raspisati", rekao je Šutanovac agenciji Beta.
 
On je naveo da je uža specijalnost vlastodržaca u Srbiji postalo zamajavanje građana, stalna kampanja i držanje tenzija oko mogućih izbora. Prema njegovim rečima, u politici kao i u životu, važna je predvidljivost a Vučić na ovaj način šalje poruku da je potpuno nepredvidljiv i nepouzdan. 
 
DJB: Vučiću Zapad nije dao da ide na izbore
 
Pokret Dosta je bilo ocenio je da lider SNS Aleksandar Vučić "od zapadnih partnera nije dobio dozvolu za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora".
 
"U strahu od gubitka beogradskih izbora, Vučić je pokušao da dobije dozvolu zapadnih partnera da ponovo raspiše vanredne parlamentarne izbore. Očigledno je da mu to nisu to dozvolili bez promene Ustava i izbacivanja preambule o Kosovu i Metohiji", rekli su DJB.
 
Kako je ocenjeno, zapad zna da Vučić ima dvotrećinsku većinu u skupštini i ne žele nove vanredne parlamentarne izbore pre izbacivanja preambule, jer možda posle njih Vučić neće imati tu potrebnu većinu. 
 
"Centralni interes i cilj zapadne politike u Srbiji je priznanje Kosova. Zarad tog interesa su pomogli SNS-u i Vučiću da dođe na vlast, podržavaju ga bezrezervno već duže od pet godina i potpuno su gluvi i slepi na korupciju, nepoštovanje ustava i zakona, urušavanje skupštine, potpuno ugušene medije i činjenicu da Vučić kasni sa promenom Ustava", dodali su u tom pokretu. 
 
Obradović: Ne može se verovati Vučiću oko izbora
 
Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je da se lideru naprednjaka Aleksandru Vučiću ne može verovati oko vanrednih parlamentarnih izbora.
 
"Aleksandar Vučić se kleo da nikada neće smanjiti penzije i prevario. Rekao je više puta da se nikada neće kandidovati za predsednika Srbije i slagao. Takvom čoveku se ne može verovati", rekao je Obradović.
  • Mefistofeles

    18.11.2017 19:35
    Patuljci
    E, sada će Šutanovac, Janković, Jeremić i Tadić da na beogradskim izborima trijumfuju na Vračaru, i da slavodobitno izjave da je to što je opština Vračar u rukama opozicije najava Vučićevog brzog pada, koji će se sasvim sigurno desiti 2036. godine, ili nešto kasnije...
  • parapsiholog

    18.11.2017 18:05
    Samo protuve i izdajnici mogu besomočno da arče državne pare mukom zarađene i zadužuju se i dalje, dok narod crkava i gladuje!!!!!
  • Sdragan

    18.11.2017 16:52
    Bosko je u pravu...
    Nista ja "njemu" ne verujem...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija