Država zbog oduzete imovine treba da isplati 13 milijardi evra

Osnovica obeštećenja za oduzetu imovinu koju država ne može da vrati u naturalnom obliku, već mora da je obešteti, iznosi 13.685.522.511 evra.
Država zbog oduzete imovine treba da isplati 13 milijardi evra
Foto: 021.rs
Kako saznaju Novosti u Agenciji za restituciju, sada je na redu Vlada, koja bi vrlo brzo trebalo da donese koeficijent po kom će se obračunavati konkretni iznosi za isplatu građanima. Zakon je predvideo da država za obeštećenje odvoji dve milijarde evra. Taj iznos će biti podeljen sa ukupnom vrednošću koju je utvrdila Agencija. Tako dobijen koeficijent množiće se sa iznosima iz pojedinačnih rešenja.
 
"Kada Vlada utvrdi koeficijent i donese uredbu kojom će utvrditi osnovne elemente obveznica, iznos emisije, i uslove njihove distribucije i naplate, Agencija će donositi pojedinačna rešenja u kojima će utvrditi iznos obeštećenja, rokove i akontaciju", objašnjavaju u Agenciji.
 
Na osnovu tih rešenja podnosioci zahteva moći će da naplate akontaciju u novcu, i to 10 odsto od utvrđenog iznosa obeštećenja. Ostatak će dobiti u obveznicama, koje dospevaju u roku od 12 godina i isplaćuju se u godišnjim ratama, počev od 15. decembra 2018.
 
U Agenciji još dodaju da osobe koje su na dan stupanja na snagu zakona, a to znači 6. oktobra 2011, bile starije od 70 godina, obveznice dobijaju u roku od pet godina. Za one koji su na dan stupanja na snagu zakona bili stariji od 65, obeznice dospevaju u roku od 10 godina. Obveznice će glasiti na ime osobe, biće prenosive i isplaćivaće se u evrima.
 
Maksimum koji jedna osoba može da dobije, bez obzira na ukupnu vrednost oduzete imovine, zakon ograničava na pola miliona evra. Posao određivanja vrednosti tražene imovine trajao je punih šest godina, koliko je Agencija, sa Poreskom upravom, prikupljala podatke i procenjivala imovinu.
 
"Uprkos najavama o mogućoj promeni zakona, uradili smo svoj posao u skladu sa aktuelnim zakonom i obračunali vrednost oduzete imovine za koju su podneti zahtevi za povraćaj. Ukoliko Vlada proceni da bi ovaj iznos mogao da ugrozi makroekonomsku stabilnost zemlje, uvek ostaje mogućnost da predloži promenu zakona", kaže za Novosti direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.
 
Ovo, naravno, ne znači da se završilo naturalno vraćanje imovine. Ono je pri kraju, postupci koji su u toku biće okončani i tamo gde postoje uslovi, imovina će biti i fizički vraćena.
 
Po posebnom zakonu, crkvama i verskim zajednicama do sada je vraćeno oko 95 odsto imovine. Sekulić je prethodno izjavio da je posao koji obavlja Agencija ogroman i da očekuje da se proces restitucije okonča za pet do sedam godina. 
  • Joso

    08.01.2018 20:40
    obeštećenje
    Bilo bi najlipče da nam ova vlada nevraća ništa, jel što bać Šime kaže, o nekoj substituciji neće ni da divane, mada imaju dosta zemlje, nego nam pridlažu niku sextituciju. Ta neka nas isplate od Miškovićevog novca, što su 6o.ooo hektara mu tutnuli. To virujem da je on 1o% platio,ako je kome uopšte platio, pa i ostali koji su nabavili 3o, 4o, 5o hiljada hektara cigurno nisu dali novce kolika je tržišna vridnost zemlje, a arapi, pa hrvati,pa čak iz irske. Pljujemo na švabe, a ti koji to rade i danas šalju svoju dicu u švapsku. ko nam dili i danas miljarde, ako ne oni. Ne čujem nikakav divan da je neko svoje dite poslo u rusiju, ta i oni nam šalju pomoć, samo to i debelo naplaćuju, ko gas i naftu. No, dosta divana i kukanja nema od ovog nikakve vajde, zemlju su nam prodali !

  • Dragoslav

    20.11.2017 08:03
    Strazbur
    Neverovatno da u svim medijima je plasiran lazni naslov.Drzava je planirala da vrati samo dve milijarde evra obestecenja i zato je agencija poslala tu vrednost vladi da vlada odredi koeficijent.
    Pitam se zasto mediji nisu stavili naslov na primer "Drzava obestecuje gradjane kojima nije imovina vracena u naturi sa svega 13% vrednosti imovine" ili "Gradjani koji nisu dobili imovinu u naturi mocice pravu vrednost dobiti samo ako tuze drzavu sudu u Strazburu!".
  • Miodrag Stojanovic

    19.11.2017 20:01
    manipulacija
    Ovo je toliko netacan i maliciozan naslov koje su nam plasirale Novosti, da predstavljaju vrhunac bescasja. Nikada niko nece moci niti ce isplatii ni hiljaditi deo naslednicima, a kamoli 13 milijardi, Zakon je predvideo maksimum od 2 milijarde, tako da je naslov toliko podmukao, da je to za Ginisa. Sa druge strane, nikakve pare nisu potrebne, potrebno je samo da se vrati drugo zemljiste ili druge nekretnine koje drzava ima u izobilju i da na taj nacin ne potrosi ni dinara. Devedesete u najcrnjem obliku su nam shodno ovom naslovu naveliko vratile, samo jos fali da se vrati i 1945 pa da utisak bude potpun i da oni koji su imali imovinu, budu opet krivci. Uzasavajuce, 2017. godina, a neko podize tiraz ionako tiraznih novina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.