Šumokradice svakodnevno unište desetine hektara stabala

Veliku pažnju nedavno je u Rumuniji izazvao snimak napravljen dronom na granici sa Srbijom, na kojem se vidi da nedostaje oko 50 hektara šume, a situacija u Srbiji je još drastičnija jer šumokradice svakodnevno uništavaju desetine hektara stabala.
Šumokradice svakodnevno unište desetine hektara stabala
Foto: Pixabay

Kako navodi "Blic", u državnim šumama najznačajnije bespravne seče dešavaju se u kopnenoj zoni bezbednosti sa Kosovom i Metohijom i to na teritoriji šumskih gazdinstava iz Vranja, Leskovca, Kuršumlije, Raške i Kruševca.

"Vrše se čiste seče, odnosno pustošenje šuma koje ima karakter ekološke katastrofe. U periodu od 1999. godine do danas, JP "Srbijašume" je evidentiralo 587.507 kubika bespravno posečene drvne zapremine, a obračunata pričinjena šteta, ukoliko se osim direktne štete obračuna i ekološka šteta, iznosi oko 180 miliona evra", kaže za "Blic" Dejan Miletić iz "Srbijašume".

"Blic" navodi da je najdrastičnija situacija na planinama Kozjak i Kukavica gde šumokradice svakodnevno seku velike količine drveta bez sankcija, iako ekološke organizacije upozoravaju na tu pojavu. Najveća količina bespravno posečenog drveća registrovana je 2014. godine, na 26.516 kubnih metara, dok je prošle godine posečeno 16.837 kubnih metara.

Javno preduzeće "Srbijašume" upravlja sa 53 odsto, odnosno oko 1,2 miliona hektara, državnih šuma u Srbiji, oko milion hektara nalazi u privatnom vlasništvu, dok je najveći privatni veleposednik crkva.

Državne šume u Srbiji svojim prisustvom čuva 624 čuvara šuma, ali oni teško mogu da se izbore sa brojnim kradljivcima koji su vešti, dobro opremljeni i odlično organizovani.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je od januara 2014. godine do jula 2017. godine zbog ilegalne seče podnelo skoro 3.000 krivičnih prijava protiv preko 2.500 osoba, međutim, veliki broj prijava ne prati i adekvatna kaznena politika.

Podsetimo, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije nedavno je pisao da institucije svake godine podnose na stotine krivičnih i prekršajnih prijava protiv šumokradica. Za poslednjih 10 godina krivično delo šumska krađa ubedljivo je najčešće u odnosu na sva ostala dela protiv životne sredine.
 
Broj osoba protiv kojih su podnete krivične prijave se za 10 godina gotovo udvostručio, od 1.314 u 2007. godini do 2.007 prijavljenih u 2016. godini. Svake godine prosečno oko 450 osoba bude osuđeno zbog krađe šuma, ali većinom je reč o uslovnim presudama. U krađu ponekad budu umešani i sami čuvari javnih preduzeća.

  • Zato

    20.11.2017 20:19
    Divljac
    Divlje svinje, lisice dodjose u grad!
  • Sremac

    20.11.2017 13:52
    Iz Titelskog rita se vadi drvo kao da je za dzabe a da pri tome nema policije ni u tragovima.
    Vazno je da se policija pojavila zato sto su neka deca u komsiluku bacala petarde i vozili se Apencom bez alspuha. Ista bagra koja sece drva po ritovima je umesana u krivolov i nelegalno koriscenje mreza po Dunavu, bilo je masu prijava ali kao sto rekoh, policija se igra policije i trenira strogocu nad lokalnim klincima.

    Ova nazovi drzava Srbija i njeno stanovnistvo ce sami sebe da uniste svojom gramzivom bahatoscu, pohlepom i nedostatkom zdrave pameti.

    Ali zasto se mi cudimo kada je sama drzava takva, jalova u svakom smislu i zla.
  • Budućnost

    20.11.2017 11:21
    Pravo nam budi
    Imam tačne slike budućnosti.
    Nagledaće se i šumokradice i čuvari prašine i peska. I kamenja.
    Samo zeleno nigde neće moći okom opaziti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija