Veterinari: Obavezno proverite meso na trihinelozu

Direktor Veterinarskog specijalističkog instituta za Šumadiju i Pomoravlje u Jagodini Zoran Rašić rekao je da je kod jedne divlje svinje, ulovljene na području Despotovca, utvrđena trihineloza i pozvao domaćinstva i lovce da obavezno daju meso na pregled.
Veterinari: Obavezno proverite meso na trihinelozu
Foto: Pixabay
"Zahvaljujući savesnim lovcima, meso odstreljene divlje svinje nije dospelo u promet", rekao je Rašić.
 
Naveo je da su klanice i objekti za klanje svinja pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije, te da je gotovo isključena mogućnost da se zaraženo meso provuče i ode u promet, ali je upozorio na opasnosti prilikom klanja svinja u domaćinstvima i podsetio da je zakonska obaveza da se takvo mese odnese na pregled.
 
"Donose ljudi, ali je broj uzoraka od domaćinstava nezadovoljavajući, što je velika pretnja za zarazu ljudi", rekao je Rašić. Kako je naveo, na zaraženoj svinji se ne vide znaci bolesti i jedini način da se spreči zaraza ljudi je obavezan pregled uzoraka mesa. 
 
Saradnik za mikrobiologiju instituta Dušan Simonović kaže da na pregled treba doneti parče mesa sa dijafragme. On je ocenio da je pregled jeftin i da ne postoji ni jedan razlog da se rizikuje zdravlje.
  • Обсервер

    24.11.2017 13:34
    Хвала
    Почиње сезона клања свиња и припреме меса за зимницу. Хвала порталу 021 на правовременом подсећању у вези прегледа свињског меса. Додао бих да је ова зооноза неизлечива, ако се већ појави и код човека. Учаури се у попречнопругасте мишиће, а пре тога, током миграције кроз тело изазива болове и повишену температуру. У зависности од величине инвазије, може изазвати и теже проблеме. Трихинелоза је болест јединке, тако да се ни једна свиња не сме прескочити код прегледа јер баш она може бити носилац зоонозе.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.