Kuburović: Novinari ne mogu da traže obrazloženje tužioca

Asocijacija medija i Asocijacija onlajn medija saopštile su da su suspendovale učešće u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara, posle odluke Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu da odbaci krivične prijave novinara napadnutih na predsedničkoj inauguraciji i obrazloženja kojim su praktično sami novinari optuženi za pokušaj izazivanja nereda.
Kuburović: Novinari ne mogu da traže obrazloženje tužioca
Foto: 021.rs
U saopštenju se navodi da predstavnici tih asocijacija u radnoj grupi neće učestvovati u njenom radu sve dok republički javni tužilac Zagorka Dolovac na sastanku sa svim članovima ne objasni razloge za takvu neprihvatljivu odluku i saopšti mere koje će preduzeti da ona bude poništena.
 
"Ova odluka dovodi u pitanje iskrene namere države da zaštiti novinare i pravo na javno informisanje u Srbiji", ukazuju AM i AOM i konstatuju da, posle formiranja Stalne radne grupe sa pripadnicima Tužilaštva i policije, nadležne institucije nisu učinile dovoljno na poboljšanju bezbednosne situacije za novinare u Srbiji. Posle odluke Tužilaštva, AM i AOM veruju da je bezbednosna situacija gora nego kada su njihovi predstavnici ušli u radnu grupu i podsećaju da su i dalje nerasvetljeni ključni slučajevi iz prošlosti, kao i oni koji su se dogodili posle formiranja grupe.
 
Uprkos naporima koje su u radnoj grupi novinarska i medijska udruženja uložila za uspostavljanje sistema razmene i uskladjivanje informacija o napadima na novinare i efikasno postupanje policije i tužilaštva, efekti njihovog rada su neprimetni i suštinski bez značaja. Takvi će i ostati dok god država ne smogne volje da se efikasno obračuna sa napadačima na novinare, stav je AM i AOM.
 
NUNS, NDNV i ANEM ranije danas zatražili su da se hitno, najduže u roku od 10 dana, održi sednica Stalne radne grupe kojoj će prisustvovati i republički javni tužilac, da bi se pojasnili razlozi zbog kojih su odbačene krivične prijave novinara, dobili odgovori na pitanje šta će biti dalji koraci i objasnilo obrazloženje zbog čega su odbačene prijave.
 
Oni u naveli da će o daljem statusu u Stalnoj radnoj grupi odlučiti pošto dobiju odgovore na ta pitanja, kao i da do tog sastanka ne vide razloga za ponovo sastajanje radne grupe čiji su članovi.
 
Kuburović: Neprimeren zahtev
 
Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da je neprimereno da bilo ko, pa čak i novinarska udruženja traže obrazloženje od republičkog tužioca zašto je odredjeno tužilaštvo donelo odluku.
 
"Niko ne može da traži, niti od sudije, niti od tužioca da obrazlože svoju odluku, sve što imaju govore u obrazloženju odluke, niti može bilo ko da ih komentariše", rekla je Kuburović.
 
Ona je ocenila da su "državni organi posvećeni kada je reč o procesuiranju svih prijava koje se odnose na napade na novinare".
 
"To ne govorim samo kao političar već i kao član Državnog veća tužilaca i upoznata sam da je republički tužilac donela uputstvo o hitnom postupanju kada je reč o napadima na novinare. Doneta su i posebna uputstva koja se odnose na evidentiranje svakog napada na novinare i potpisan poseban protokol izmedju tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova", rekla je Kuburović.
  • mmk

    24.11.2017 13:54
    Ne stavljajući se ni na čiju stranu, ovde su stvari vrlo očigledne. Zagorka Dolovac hoće da kaže - verujte meni, ne verujte svojim očima! Neće me čuditi ako građani Srbije počnu uskoro da uzimaju pravdu u svoje ruke.
  • U.N.K.L.E.

    24.11.2017 13:49
    Kuburovic = partijski pajac!
  • Orwell Vegan

    24.11.2017 13:42
    Istina
    Pazite, bukvalno nas sudije i tuzioci mogu tuziti i osuditi za bilo sta i nikome nece odgovarati i nikome necete moci da se zalite makar koliko da ste u pravu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija