U Srbiji 100.000 tona opasnog otpada

U Srbiji ima do 100.000 tona opasnog otpada na 80 do 90 lokacija, rečeno je danas na forumu posvećenom cirkularnoj ekonomiji pod sloganom "Danas odgovorno. Sutra održivo".
U Srbiji 100.000 tona opasnog otpada
Foto: Pixabay
Predsednik MITECO, koja je jedna od prvih i vodećih kompanija u Srbiji i regionu koja se bavi zbrinjavanjem industrijskog i opasnog otpada, Miodrag Mitrović rekao je da se tačne količine ne mogu znati, kao i da je uglavnom reč o otpadu u propalim preduzećima o kojima niko ne vodi računa.
 
"Prema našim podacima, u Srbiji postoji između 80 i 90 lokacija, na svakoj lokaciji procenjujemo da ima 500 do 1.000 tona opasnog otpada. Ne zna se koliko je zemlja kontaminirana i tek treba da se izvrši ispitivanje", rekao je Mitrović. Kako kaže, može se zaključiti da, ako se računa da ima približno 100 lokacija sa potencijalnih 1.000 tona, možemo doći do cifre od 100.000 tona opasnog otpada.
 
"Još je opasnije ako hoćemo da promovišemo poljoprivredu... prvo moramo tu zemlju da očistimo od hemikalija. Takođe, zagađenje osiromašenim uranijumom od bombardovanja je sada manje nego što je zagađenost hemikalija koje su otišle u poplavama (prethodnih godina) i različitim iscurivanjima", upozorio je Mitrović.
 
On kaže da je rešavanje tog otpada dugoročan zadatak i da bi Ministarstvo za zaštitu životne sredine trebalo bar milijardu dinara iz svog budžeta da izdvoji za rešavanje tog "istorijskog otpada". Prema njegovim rečima, treba srediti i druge lokacije, kao i velika jalovišta poput RTB-a Bor.
 
Savetnik u Privrednoj komori Srbije Miroslav Miletić rekao je da je komora upravo uputila inicijativu Ministarstvu za životnu sredinu sa predlogom da se u 2018. izdvoji novac za uklanjanje 'istorijskog otpada'. Naveo je da je reč o preduzećima u restrukturiranju i stečaju koje bi trebalo očistiti od otpada.
 
Kaže da su poplave ostavile različiti otpad i da je u toku identifikacija svih žarišta, kao i da je krajnji cilj prerada tog industrijskog otpada i da se on iskoristi ne samo za reciklažu već i za grejanje i druge vidove industrije.
  • Zažmuriti i

    30.11.2017 17:27
    Investirati
    Malo je to. Treba to proširiti, Srbija ionako nema svoje ja poodavno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija