I kroz Srbiju se švercuje "droga za ratnike"

Tri stotine kilograma sintetičke droge "kaptagon" zaplenjeno je u prošlonedeljnoj akciji srpske i makedonske policije u Tetovu.
Hemijska hrabrost, džihad droga, "kaptagon" – sve su to žargonski nazivi za sintetičku drogu kojoj tvorci stalno menjaju hemijski sastav, javlja RTS. Doktor Milan Zarubica, koji je nedavno uhapšen u Makedoniji, bio je najbolji u tome, zato i najtraženiji u krugovima krijumčara i prepodavaca "kaptagona". 
 
"Ova akcija je svetskih razmera zato što smo sprečili da doktor Zarubica proizvede više takvih laboratorija, formira mrežu laboratorija kako ovde, tako u Turskoj i na Bliskom istoku. 'Kaptagon', odnosno sintetička droga je prisutna kako u svetu tako i kod nas. Srbija je sada na toj trasi kretanja, prolaska sintetike, nismo tu u proizvodnom procesu, već se za proizvodnju pronalaze države gde mogu da se instaliraju takve laboratorije", kaže načelnik Odeljenja UKP Dejan Milenković
 
"Kaptagon" zapravo nije nova droga. Još šezdesetih godina se koristio kao lek za narkolepsiju. Danas se dovodi u vezu sa terorizmom. Mediji su prenosili da je pronađen kod odgovornih za napade u Parizu i Tunisu. 
 
"Zovu je još i droga za super-ratnike zato je ona toliko interesantna posebno na Bliskom i Srednjem istoku gde se misli da podiže borbenost, hrabrost, poboljšava budnost, smanjuje apetit i umor, a zapravo kod akutnih predoziranja nekim manjim ili srednjim dozama dolazi do ekstremne agitiranosti, agresivnog i suicidalnog ponašanja, grčeva mišića, ubrzanog srčanog rada i povišenog pritiska", objašnjava načelnica Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA Slavica Vučinić
 
"Kaptagon" brzo razvija fizičku i psihičku zavisnost ali i hronične psihijatriske poremećaje – psihozu, agresiju. 
 
"Sve terorističke organizacije koriste narkotike pre svega za finansiranje svojih protivzakonitih delatnosti a sa druge strane upotrebljavaju ih naročito pre složenih terorističkih napada, naročito samoubilačkih", kaže penzionisani profesor Fakulteta za bezbednost Milan Mijalkovski
 
Sumnja se da proizvodnja ove droge cveta u Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji i da se Bliski istok snabdeva "kaptagonom" upravo iz tih laboratorija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.