Zaposleni u Skupštini Srbije na sistematskim pregledima o trošku građana

Tender koji je Skupština Srbije raspisala za sistematski pregled zaposlenih i dalje je tajna.
Zaposleni u Skupštini Srbije na sistematskim pregledima o trošku građana
Foto: Pixabay
Kako piše Danas, iz parlamenta ne daju osnovne informacije o ovoj nabavci - ko će biti pregledan i koliki novac je za to predviđen.
 
Prema tenderskoj dokumentaciji, sistematski pregled koji je raspisala Skupština Srbije obuhvata niz specijalističkih pregleda, a kroz razgovor sa čelnicima vodećih, privatnih klinika u Beogradu, novinari su zaključili da bi iz budžeta za ove potrebe moglo biti izdvojeno od 43.000 evra, pa do 64.500 evra, uz pretpostavku da će cena po pacijentu iznositi od 100 do 150 evra, a da je na spisku za preglede njih 430.
 
Nezvanično, sistematskim pregledom neće biti obuhvaćeni poslanici skupštine, jer su oni "na privremenom radu", već samo stalno zaposleni u ovoj državnoj instituciji. Nepoznato je i zašto su zaposlenima u skupštini omogućeni besplatni lekarski pregledi (o trošku poreskih obveznika Srbije), kada te preglede mogu i sami obaviti u ustanovama gde se inače leče.
 
Sagovornici Danasa smatraju da niz specijalističkih pregleda u kratkom vremenskom roku sigurno ne mogu obaviti domovi zdravlja i državne klinike, već će tenderske uslove proći oni iz privatnog sektora. Zanimljivo je da većina njih nije ni obaveštena o tenderu koji je raspisan još 8. decembra, a otvoren je do 18. decembra. Među njima je i opšta bolnica Bel Medik.
 
Medicinska direktorka Bel Medika Ivana Petrović čak se zahvalila novinarima na informaciji o tenderu, dodajući da će ova bolnica najverovatnije poslati svoju ponudu.
 
"Nismo znali da je Skupština raspisala tender, ali smo i ranije obavljali sistematske preglede zaposlenih, imamo sve akreditacije, dovoljno stručnjaka i osoblja i najverovatnije ćemo poslati ponudu. Cenu ćemo formirati nakon što pregledamo tendersku dokumentaciju i videti kakvi se sve pregledi očekuju", ističe Petrović.
 
Zaposlenima u skupštini biće analizirana kompletna krvna slika i urin, pregledaće ih internista, kardiolog, oftalmolog, biće podvrgnuti rendgenu i ultrazvučnoj dijagnostici svih organa, a ženama će biti dostupan i ginekolog.
 
Bivši predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Dragan Cvetić kaže da s obzirom na obim posla, tender sigurno neće proći neki od državnih domova zdravlja.
 
"U državnim zdravstvenim ustanovama nedostaje osoblja, prostora, vremena, tako da se u kratkom roku ne mogu pregledati 430 zaposlenih. Posao će sigurno dobiti neka od privatnih klinika", kaže Cvetić, koji je radio u jednoj od njih i tvrdi da cena po pregledu, iako će biti snižena s obzirom na broj ljudi koji će biti pregledani, ne može biti ispod 100 evra, a da će najverovatnije ići do 150.
 
"Sistematski pregledi su u skladu sa zakonom i ne razumem zašto detalje o ovoj odlici skupština drži pod velom tajne", zaključuje Cvetić.
 
Prema tenderskoj dokumentaciji, broj zaposlenih koji će obaviti sistematski lekarski pregled iznosi 430, i to 289 žena i 141 muškaraca. Sistematski lekarski pregled za svakog zaposlenog mora biti završen u toku jednog dana, u zdravstvenoj ustanovi koja dobije posao na tenderu. Zdravstvena ustanova sa kojom se zaključi ugovor obavezna je da, nakon pregleda zaposlenih, u roku od sedam dana od izvršenog pregleda dostavi izveštaj o obavljenim pregledima i analizama.
  • Sramota

    18.12.2017 00:37
    Deca sportisti stariji od 15 godina sistematski pregled kod sportskog lekara PLAĆAJU O SVOM TROŠKU na svakih 6 meseci , jer taj luksuz ne pokriva zdravstveno osiguranje!
    Ali zato zaposlenima u Skupštini Srbije sistematski pregled plaća budžet!
  • RVosha

    17.12.2017 11:59
    Smrdija
    Zvanicno imamo najgore zdravstvo u Evropi .
    Da li su ti pregledi pouzdani ?
  • VladaN

    17.12.2017 10:47
    Kada je već tako...
    ...nadam se da je u sistemtski pregled uključena poseta neuropsihijatru. Većini je potrebna, počevši od prCednice parlamenta pa preko Martinovića....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija