Građani slabo informisani o ratovima devedesetih

Građani Srbije su malo obavešteni o jugoslovenskim ratovima tokom 1990-ih godina, o ratnim zločinima i suđenjima optuženima za ratne zločine, pokazalo je istraživanje Demostata, čiji je rezultat predstavljen u Medija centru u Beogradu.
Građani slabo informisani o ratovima devedesetih
Foto: Pixabay
Većina od 54 odsto ispitanika istraživanja urađenog za potrebe dnevnog lista "Danas", tvrdi da nema potrebu za inforisanjem o suđenjima za ratne zločine, a 35 odsto je izjavilo da donekle ima potrebe, a tek svaki deveti ispitanik (11 odsto) navodi da ima potrebu za informisanjem o tim suđenjima.
 
O ratovima i suđenjima se najčešće informišu putem medija - 72 odsto preko televizije, 14 odsto iz novina, 13 odsto putem interneta i jedna odsto putem radija, dok 54 odsto anketiranih smatra da RTS treba da prikazuje suđenje za ratne zločine. O Haškom tribunalu građani Srbije imaju pretežno negativan stav koji se ogleda u tvrdnjama o neobjektivnosti i pristrasnosti Tribunala, u brojnim zamerkama na njegov rad i u stavu o malom doprinosu Tribunala saznavanju činjenica o ratovima tokom raspada SFRJ.
 
Više od polovine, 56 odsto anketiranih, tvrdi da je Tribunal neobjektivan i pristrasan, 22 odsto da je malo objektivan, 16 odsto da je osrednje objektivan, a šest odsto da je prilično ili visoko objektivan. Prosečna ocena rada tribunala je loša, 1,72.
 
Građani su kritični i prema radu države Srbije u vođenju postupaka za ratne zločine, ali i prema objektivnosti i nepristrasnosti tužioca za ratne zločine i sudija. Međutim, i pored togam dva i po puta je više onih koji smatraju da bi u Srbiji bilo moguće pravično suđenje kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju, nego onih koji misle da nije.
 
Da je Ramuš Haradinaj kriv za ono za šta se sumnjiči, smatra 64 odsto javnog anktiranih, a tek svaki stoti smatra da Haradinaj nije kriv. Ogromna većina se protivi političkoj rehabilitaciji osumnjičenih, osuđenih i pravosnažno osuđenih za ratne zločine - bilo da je reč o obavljanju državnih funkcija, ili o učešću u politici.
 
Istraživanje je pokazalo da 71 odsto ispitanih zastupa stav da nije prihvatljivo aktivno učešće u političkom životu osoba koja su pravosnažno osuđene, a svega četiri odsto smatra da je prihvatljivo, dok 71 odsto ispitanika smatra da osumnjičenima za ratne zločine ne treba dozvoliti obavljanje državnih funkcija.
  • Istina

    20.12.2017 07:35
    Jugoslavija je bila prva žrtva projekta EU na topla mora.Sve ostalo je sr...Ukrajina(kontrola crnog mora)Libija,Egipat,Sirija (sredozemno more).SLO i HR su spremane godinama unapred za predaju strateške jadranske obale.Nekad su za sve krivi bili jevreji, a sad su rusi.

    Sreli se Hićo i Šepo u paklu u kantini, kaže Hića vidiš da je sve po mome, moji se radnici baškare i hebu vas po jadranskom moru, a tvoji idu da rade i da ih hebu po Nemačkoj.
  • U.N.K.L.E.

    19.12.2017 14:08
    Mrak je jos uvek prisutan u Srbiji i nema volje da se gradjanstvo suoci sa istinom iz 90-ih.
    A zasto bi kada su na vlasti jos uvek isti oni koji su sa skupstinske govornice pretili ratnim poklicima i mrznjom. To su isti oni koji su se obogatili i jos uvek se bogate na grbaci svog naroda. To su isti oni koji su delili spiskove Hrvata i Bunjevaca na granicnim prelazima za vreme one nakaradne ustaske operacije oluja. Isti ti koji nam danas kroje sudbinu su nekada delili sendvice i bili glavni zupcanici zla u sluzbi Miloseviceve politike. Zasto bi iko ikad znao istinu o memorandumskom snu iz kruga dvojke i velikoj Srbiji kada se jos uvek mogu napuniti bankovni racuni na Kipru!?

    Lakse je ziveti u lazi nego se pomiriti sa istinom.
  • Tyler Durden

    19.12.2017 08:51
    Narod koji ne poznaje svoju istoriju osuđen je da je ponavlja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.