Ni novi zakon ne ograničava broj radnika na lizing u državnim preduzećima

Veliki broj državnih preduzeća zapošljava radnike na privremeno-povremenim poslovima preko ćerki-firmi, omladinskih zadruga i privatnih agencija za zapošljavanje.
Ni novi zakon ne ograničava broj radnika na lizing u državnim preduzećima
Foto: Pixabay
Državna preduzeća na ovaj način nekažnjeno izbegavaju zabranu zapošljavanja, dok su angažovani radnici potpuno obespravljeni. Aktuelna zakonska regulativa takav način angažmana radnika niti dozvoljava niti zabranjuje zbog čega je već dve godine u pripremi zakon o radu preko agencija za privremeno zapošljavanje.
 
Međutim, u Nacrtu tog dokumenta, problem izbegavanja zabrane zapošljavanja u državnim preduzećima preko agencija za rad na lizing se ne pominje. Takođe, broj tako angažovanih radnika u javnim preduzećima ni na koji način neće biti ograničen, iako su sindikati insistirali baš na tom ograničenju.
 
Zoran Ristić, predstavnik sindikata Nezavisnost u Radnoj grupi za izradu zakona, kaže za Insajder da je upravo zahtev sindikata da se broj agencijskih radnika u javnim preduzećima ograniči na 10 odsto, bio problem za nadležno Ministarstvo za rad.
 
"Ključni kamen spoticanja je to što smo tražili da se u javnim preduzećima u kojima je najviše zloupotreba definiše procenat radnika koji mogu biti angažovani preko agencija. Međutim, u Ministarstvu tvrde da to nije dobar predlog", kaže Ristić za Insajder.
 
(Ne)namerno odlaganje donošenja zakona
 
Prethodni ministar za rad Aleksandar Vulin je još 2015. izjavio da je njegova najveća greška to što zakonski nije rešen status radnika na lizing. Međutim, skoro tri godine kasnije, rad na lizing i dalje lebdi u pravnom vakuumu.
 
Rast broja agencija za privremeno zapošljavanje poklapa se s donošenjem Zakona o radu 2014. koji olakšava otpuštanje zaposlenih, ali i s Vladinom zabranom zapošljavanja u javnom sektoru, koja je doneta u decembru 2013. Zabrana je isticala krajem ove godine, međutim, ona je zbog "izuzetnih ekonomskih rezultata", kako su naveli u Vladi, produžena do kraja 2018. godine.
 
Upravo koristeći usluge posredničkih agencija, državna preduzeća izbegavaju da prijave te radnike kao stalno zaposlene, pa se postavlja pitanje da li je upravo to razlog što se uporno odlaže donošenje zakona i uređenje ove oblasti.
 
 
Na pitanje Insajdera zbog čega iznajmljivanje radnika preko agencija nije uvedeno u zakonske okvire čak tri godine od najave da će to biti učinjeno, sadašnji ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević je rekao da je upoznat s tim problemom, ističući da očekuje da zakon bude donet tokom ove godine.
 
"Da li nama treba taj zakon – treba nam. Znam da postoji velika zloupotreba i zbog nepostojanja zakona postoje agencije koje simuliraju lizing radi zloupotrebe zbog čega poslodavci, s obzirom na to da nema zakonskog limita, pokušavaju da radnike na taj način angažuju u što većem broju. Predočeno mi je na Socijalno-ekonomskom savetu da neke kompanije pokazuju tu intenciju. Mi moramo to da sprečimo, jer ako budemo pustili da to ide bez kontrole ugrozićemo prava radnika", rekao je Đorđević za Insajder.
 
S druge strane, Ristić ističe da se Radna grupa od jula i formiranja nove vlade sastala samo jednom.
 
"Pomaka je bilo do 26. juna. Posle toga smo imali samo jedan sastanak i to 18. oktobra. Postoji nekoliko spornih članova zakona koje treba definisati", istakao je Ristić.
 
Prema njegovim rečima, jedan od najvažnijih je zahtev sindikata da se krug delatnosti u kojima ne može biti agencijskog zapošljavanja proširi.
 
"Na poslovima gde je povećan rizik ne bi trebalo da bude radnika na lizing. Takođe, lekar ili radnik u prosveti ne bi trebalo da bude angažovan preko agencije, posebno što se tu radi o privremenim poslovima. Zamislite da vas operiše lekar na lizing", objašnjava Ristić.
 
Agencije "reklamiraju" usluge izbegavanja zabrane zapošljavanja
 
Da je zaobilaženje zabrane zapošljavanja jedna od usluga koje nude, agencije za posredovanje u zapošljavanju ni ne kriju. Na svojim zvaničnim sajtovima, agencije nude usluge "outstaffing-a" čija je funkcija da kompanija angažuje radnike, a da se oni zvanično ne računaju kao zaposleni u toj kompaniji.
 
"Klijent identifikuje i regrutuje osoblje, ali formalno zapošljavanje se vrši preko agencije. Kada firma identifikuje pojedince koje želi na platnom spisku, agencija angažuje to osoblje kako bi obezbedila radni odnos i minimalne obaveze u vezi sa zaposlenjem", navodi se na sajtu jedne od agencija. Ovim mehanizmom se "zarade zaposlenih" prebacuju na "troškove usluga", čime se fiktivno prikazuje manji trošak za zaposlene.
 
Prema tvrdnjama sindikata i pisanju medija, radnike na lizing koriste EPS, Telekom, Srbijagas, Aerodrom "Nikola Tesla" i druga državna i komunalna preduzeća. 
 
Trenutno radnici na lizing nemaju pravo na bolovanje, godišnji odmor, topli obrok, sindikalno organizovanje ili kolektivni ugovor, a istovremeno su manje plaćeni od stalno zaposlenih radnika. Ovakvo angažovanje radnika, umesto zakonski dozvoljenih 120 dana, često traje i po nekoliko godina.
 
Ipak, prema radnoj verziji zakona o agencijskom zapošljavanju, radnici angažovani preko agencija više neće raditi po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, već će imati ugovore o radu i jednake uslove rada kao zaposleni u firmi u kojoj rade. Međutim, s obzirom da nacrt još uvek nije ni blizu javne rasprave, ostaje otvoreno kakav će biti sadržaj zakona koji će, kako je najavio ministar Đorđević, tokom ove godine biti usvojen.
  • Inzenjer gradjevine

    23.10.2018 10:30
    Cisto da pojedine razuverim sto se tice nekih stvari. Posto ocigledno nema ko da im kaze. Partijska bagra se ne zaposljava preko agencije vec direktno ma firmin ugovor. Inace, radim u firmi kakva je Kolubara Gradjevinar, na ugovoru sam preko agencije, na svaka dva meseca mi se ugovor produzava. Radim za platu od 25200 dinara mesecno. U firmi je zaposleno 793 radnika. Od cega su na ugovoru od po dva meseca radnici preko Kadra nas 293...od svake plate agencija nama uzima 30% od bruto iznosa i jos 20% od neto iznosa. Stalnih radnika u firmi na firmin ugovor ima tacno 500. Njima su plate obracunate prema koeficijentu. Moje kolege koje su uglavnom partijski kadrovi, rade na istom resenju kao i ja, i njihova je plata oko 60000, moja kao sto rekoh bez koeficijenta 25200.. Moj koeficijent je 1.00 njihov preko 3.00..radim isti posao, kad treba da se nesto zapne, moram ja, jer je njima ispod casti...niko od zaposlenih preko agencije od mojih kolega nije clan ni jedne od vladajucih stranaka. Cisto sa se zna. A u firmi se svi znamo iako nas je veliki broj. Pa tako kad neko nesto odvali i ostane ziv, meni je to tako smesno i zalosno u kom pravcu nam zivot ide. Mi mladi mozemo samo da mastamo o penziji
  • Aleksandar

    08.01.2018 23:41
    Sramota
    cuj nema ptava na sindikalno obrazovanje, pa svako zaposleno lice ima pravo na sindikalno organizovanje, Srbija je clan MOR-a i kao takva mora postovati nacela te organizacije posto svoj ustav ne postuje
  • d

    08.01.2018 16:34
    sps
    dodjite u parking pa prekontrolisite koliko ima partijski zaposleno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.