VIDEO: Parole na vozu "Kosovo je Srbija" posle godinu dana ispucale, freske oštećene

Posle godinu dana od neuspelog pokušaja da voz sa porukom "Kosovo je Srbija" na 21 jeziku stigne u Kosovsku Mitrovicu, parole na njemu su ispucale, kao i fotografije manastira koje ukrašavaju unutrašnjost garniture, dok su posteri sa freskama oštećene.
Kako piše Insajder.net, "patriotski voz" je za Kosovo krenuo 14. januara prošle godine, ali na krajnje odredište nikad nije stigao. Zaustavljen je u Raškoj, zbog opasnosti da dovede do ozbiljnih incidenata, pa i sukoba sa bezbednosnim snagama Kosova. Odluku o zaustavljanju voza doneo je Aleksandar Vučić. Sama situacija, odnosno put voza ka Kosovskoj Mitrovici samo što nije dovela do vanrednog stanja.
 
Godinu dana kasnije, kako se vidi na fotografijama portala Kossev, ispucale su parole ispisane na vozu kao i fotografije manastira koje ukrašavaju unutarašnjost voza. Čitav posao štampanja i postavljanja slika na vozu, kako je ranije otkrio Insajder, koštao je građane Srbije skoro pola miliona dinara.
 
U reportaži Kosseva pod nazivom "Voz koji nikada nije stigao" piše da je posterima sa freskama unutar voza potrebna restauracija. Na fotografijama se vidi da su oštećene.
 
"Voz koji je u ovo vreme prošle godine postao svetska politička i medijska tema broj 1, bezbednosna pretnja, počeo je da saobraća na relaciji Kraljevo-Jagodina, Kraljevo-Užice, potom, u februaru i Beograd-Vršac, i opet se vratio na svoje novo početno odredište. Pao je u zaborav", konstatuje novinar Kosseva, koji se provozao ovom linijom. 
 
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je 8. januara prošle godine preko Televizije Pink javnosti predstavio izgled voza, navodeći da će putnike prevoziti najmoderniji voz iz Rusije, dekorisan motivima srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa na Kosovu, radovima umetnika Andreje Vasiljevića.
 
Nekoliko dana nakon toga, zakazan je svečani polazak voza za Kosovsku Mitrovicu iz Beograda, ali je voz zaustavljen u Raškoj. U vozu su bili novinari i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, kao i nekadašnji vođa desničarskog pokreta "1389" Miša Vacić, u to vreme savetnik direktora Kancelarije za KiM.
 
 
Nakon nekoliko sati "pauze" u Raškoj, voz se vratio u Beograd, umesto da nastavi ka Mitrovici.
 
Aleksandar Vučić, tada premijer Srbije, rekao je te noći na vanrednoj konferenciji za medije da je po njegovom nalogu voz tu zaustavljen "da bi se sačuvali životi ljudi i sprečili sukobi širih razmera".
 
Vučić je optužio prištinske vlasti da su pokušale da miniraju deo pruge, ali "to nisu umele da urade kako treba", a zatim poslale policijsku jedinicu s dugim cevima, sastavljenu samo od Albanaca, koja je na Jarinju trebalo da zaustavi voz i uhapsi mašinovođu i putnike voza i time dovedu do velikih sukoba. 
 
Na kraju kraćeg obraćanja, Vučić je rekao da je to sve što ima da kaže i nije želeo da odgovara na pitanja novinara. Tako je ostalo je nejasno kako je moguće da predstavnici države nisu mogli da predvide da će oslikani voz na liniji Beograd-Kosovska Mitrovica Sever izazvati problem.
 
Insajder je naknadno otkrio da je odluku o dekorisanju voza sa natpisima "Kosovo je Srbija" donela upravo Kancelarija za KiM, a brendiranje voza je plaćeno preko Opštine Zvečan. 
  • Milan

    14.01.2018 14:02
    Voz
    A ko je poslao voz ??
  • VladaN

    13.01.2018 23:25
    izbledeo...
    ...ispucao,skrnav kao I Vucic ii njegova druzina,vlast,politika....
  • fuseraj

    13.01.2018 22:25
    Ni jednu jedinu stvar ne umeju da urade kako treba, osim da sakriju tragove lopovluka. U tome su jedino maheri.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija