Senat SAD: Ruski maligni uticaj u Srbiji

"Srbija je važna država regiona, imajući u vidu geografski položaj i komplikovanu nedavnu istoriju posle raspada Jugoslavije, ali nema sumnje da se suočava sa pritiscima "sedenja na dve stolice" i bez značajne odbrane, ruska propaganda će nastaviti da ima uticaj na javno mnjenje", navodi se u izveštaju američkog Senata.
Senat SAD: Ruski maligni uticaj u Srbiji
Foto: Pixabay
Kako se navodi u izveštaju "Putinov asimetrični napada na demokratiju u Rusiji i Evropi: Posledice po nacionalnu bezbednost SAD" koji se nalazi pred Senatom SAD, ruski maligni uticaj na Srbiju manifestuje se kroz kulturne veze, propagandu, energetiku i jačanje saradnje u oblasti odbrane, veze sa pravoslavnom crkvom i zajedničku slovensku kulturu.
 
"Želja Srbije da održi dobre odnose i sa EU i sa Rusijom ogleda se u javnom mnjenju, ali ona nije održiva, jer dublja integracija u EU podrazumeva donošenje odluka koje su protiv interesa Rusije. Vlada Srbije učinila je malo da se pripremi za takav razvoj događaja i preduzela je nekoliko slabih koraka da se odbrani od ruskog malignog uticaja", stoji u izveštaju.
 
Komentarišući izveštaj senata SAD-a, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da takvi izveštaji vode produbljivanju problematike dijaloga, te dodala da Rusija nikada nije pokretala negativna pitanja.
  • Ujka Semu

    14.01.2018 13:28
    Našao se ko će da kaže
    Praktično gledajući, amerika ima konkretan maligni uticaj putem izbačenog osiromašenog uranijuma koji već godinama odnosi žrtve na ovom prostoru.
    U poslednje vreme su to generacije 60tih do 70 tih pa i 80-tih, kao i mnoga deca.
    Jedno dete nedeljno umre od raka.
    Kao da nisu dovoljna pobijena deca 1999-te, u vašoj herojskoj akciji bombardovanja sa visina od 6000-10.000m. Samo što na kraju nije bilo onog "Get the girl."
    Šteta što nisu dozvoljene psovke kao na portalima u Hrvatskoj, bilo bi primerenije,
    da vam kristalno jasno ocrtam vaše perspektive na teritoriji Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.