Vrhovni sud presudio u korist novinara po tužbi Dragoljuba Milanovića

Vrhovni kasacioni sud preinačio je odluku Apelacionog suda i doneo oslobađajuću presudu u procesu koji je nekadašnji direktor RTS Dragoljub Milanović vodio protiv B92, glavnog urednika te kuće Verana Matića i novinara Nikole Radišića.
Vrhovni sud presudio u korist novinara po tužbi Dragoljuba Milanovića
Foto: Pixabay
Milanović je podneo tužbu za povredu časti i ugleda, zbog priloga u kome je navedeno da je "žrtvovao 16 radnika RTS" u bombardovanju zgrade državne televizije 1999. godine.
 
Presudom Višeg suda tuženi su oslobođeni odgovornosti, ali je Apelacioni sud u Beogradu takvu odluku poništio i preinačio je, smatrajući da "Dragoljub Milanović nije bio javna ličnost u vreme emitovanja priloga, te ne podleže delu Zakona o informisanju koji predviđa da javne ličnosti moraju da trpe viši nivo kritike".
 
Vrhovni kasacioni sud je, nakon žalbe koju su podneli pravni zastupnici B92, Matića i Radišića, doneo odluku da su prilog i novinarski komentari bazirani na pravosnažnoj sudskoj odluci kojom je Milanović "oglašen krivim za krivično delo protiv opšte sigurnosti koje je za posledicu imalo smrt 16 radnika RTS, a koje je izvršeno sa eventualnim umišljanjem". Vrhovni kasacioni sud smatra da je vrednosni sud novinara, da je Milanović "žrtvovao" 16 radnika RTS, zasnovan na osnovu istinitih iskaza iz pravosnažne sudske odluke i da nema povrede prava na čast i ugled.
 
Presuda podrazumeva da će Milanović morati da vrati novac koji je dobio na ime naknade štete i troškova sudskog postupka po presudi Apelacionog suda. Odluka Vrhovnog kasacionog suda je konačna i na nju ne postoji pravo žalbe.
  • Predragg

    18.01.2018 22:09
    Iskreno,uplasio sam se da ce i u ovom slucaju pobediti bitange iz Milosevicevog pakla. Barem jedna lepa vest. Jedva cekam proces generalu koji je ucestvovao u Atentatu na g. Djindjica. Valjda ce i taj dan doci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.