Izložba "Jasenovac - pravo na nezaborav" otvorena u UN

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvorio je u Ujedinjenim nacijama izložbu "Jasenovac-pravo na nezaborav", poručujući da strahote u Jasenovcu ne smeju zaboraviti i da on mora ostati jedan od najznačajnijih simbola stradanja Srba, Jevreja, Roma, antifašista Hrvata i drugih nacija, simbol masovnog i besprimerno surovog ubijanja.
"Značajan prilog očuvanju sećanja na taj simbol je i ova izložba koju imam čast da otvorim. Žrtve koje su pale za ideale nekog boljeg i slobodnijeg sveta ne smeju biti uzaludne", rekao je Dačić sinoć na otvaranju, navodeći da ako ne negujemo kulturu sećanja i nismo na oprezu, rizikujemo da nam se ponovi tragična sudbina iz prošlosti.
 
On je istakao da cilj izložbe zato nije samo da upozna međunarodnu javnost sa jednim malo poznatim poglavljem Drugog svetskog rata, već i da upozori na opasnosti od oživljavanja ideologije i političke prakse koje su dovele do takvih strahota.
 
"Deo takvih nastojanja su i nenaučne reinterpretacije događaja i procesa iz perioda Drugog svetskog rata koje postaju deo javnog govora i opravdavaju zločine. Naša dužnost je da se protiv toga borimo, jer zaborav zločina je novi zločin i poziv da se on ponovi", istakao je Dačić otvarajući izložbu.
 
Izložba je otvorena u okviru obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Holokaust, 27. januar, koji su proglasile Ujedinjene nacije u znak sećanja na dan oslobođenja Aušvica.
 
On je dodao da kada je reč o logoru Jasenovac, njega moramo shvatiti ne samo kao mesto užasa, masovne smrti i neizmerne patnje, nego i kao oličenje sistema koji je stvoren posle agresije na Jugoslaviju aprila 1941. i stvaranja Velike Hrvatske, odnosno Nezavisne Države Hrvatske. Po svom uređenju ustaška NDH je bila istovetna nacističkom nemačkom modelu, ukazao je Dačić dodajući da se to pre svega ogleda u činjenici da je ona kao svoj nacionalni zadatak prvog reda postavila uništenje čitavih nacionalnih, verskih i rasnih grupa.
 
"Ta sličnost se ogleda i u stvaranju mreže koncentracionih logora i logora smrti, kakve je organizovala još samo nacistička Nemačka. Za razliku od nemačkog ubilačkog mehanizma, mehanizam hrvatske ustaške države bio je usmeren prema sopstvenim građanima, odnosno prema Srbima, Jevrejima i, nešto kasnije, Romima", rekao je on.
 
On je objasnio da je Jasenovac bio jedini logor u novom evropskom poretku koji nije bio u sistemu nacističkih logora i da je služio isključivo za ostvarivanja hrvatske ustaške politike uništenja nepoželjnih nacionalno-verskih i rasnih grupa.
 
Jasenovac je po broju žrtava bio jedan od najvećih koncentracionih logora u Evropi, a ni do dan danas nije utvrđen konačan broj žrtava, rekao je Dačić ističući da je i po najnižoj hrvatskoj proceni, Jasenovac u samom vrhu logora smrti u Drugom svetskom ratu. Od njega je veće samo nekoliko logora u Poljskoj, a dvostruko su manji zloglasni logori Buhenvald i Dahau.
  • G

    27.01.2018 18:54
    @Coma - ne pričajte gluposti. Naši zapadni susedi su veoma kulturno i neratnohuškački objasnili da je Jasenovac bio samo radni logor u kojem su građanima Hrvatske nehrvatskog porekla sačuvani životi u ratnom vihoru tog vremena, ne postoji razlog zašto ne bi verovali miroljubivim Hrvatima koji kao nacionalni praznik slave najveće etničko čišćenje u Evropi nakon 2. svetskog rata.
  • Coma

    26.01.2018 12:25
    @građanin
    Evo ja kao Novosadjanin i Vojvodjanin izmiksan od 3 naroda (i Srba) mogu da ti kazem da mi je zao svih zrtava, ali takodje i da se kod nas zestoko manipulise brojkama stradalih u Jasenovcu kao i u celoj tadasnjoj NDH, jos od '90te sve u cilju izazivanja mrznje i huskanja na pobunu i rat. Samo treba pogledati popis stanovnistva-Srba za teritorije BiH i Hrvatske od 1931 i prvi posleratni 1948 i sabrati 2+2. Pozdrav
  • građanin

    26.01.2018 10:42
    Pa gde su sada komentari domaćih "evropejaca" i mrzitelja svega što nije iz vojvođanske močvare?
    Zar ih tako prosvećene ne interesuje istina, pravda i zločini koje je njihov drug Tito vešto skrivao čitav niz godina?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija