Grci od Srbije traže još 60 miliona dolara odštete

Osim 40 miliona dolara, koliko će Srbija u ratama platiti "Mitilineosu", ova kompanija je sudu u Atini predala još jedan, znatno veći odštetni zahtev.
Kako piše "Politika", čak i da Srbija grčkom "Mitilineosu" do kraja isplati odštetu od 40 miliona dolara, naše obaveze prema ovoj grčkoj kompaniji time se ne završavaju.
 
Jer, kako može da se vidi iz izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije, koji je objavljen juče, osim arbitraže u Ženevi, koju je Srbija izgubila, postoji još jedan sudski spor koji je trenutno u toku.
 
Pred prvostepenim sudom u Atini "Mitilineos" je tužio RTB "Bor", tražeći odštetu od 60 miliona dolara, jer ova kompanija nije ispoštovala tri ugovora potpisana u drugoj polovini devedesetih godina.
 
Kako se navodi u izveštaju Saveta, postupak je u početnoj fazi, a ročište je zakazano za 21. februar 2019. godine. – Posebno je važno pitanje kako će se okončanje arbitražnog postupka obavezujućom presudom odraziti na spor između RTB "Bor" i navedene grčke firme – upozoravaju iz saveta.
  • Antibrat

    26.01.2018 16:39
    Kakva su to braca a traze odstetu ?
  • "rtb bor"

    26.01.2018 14:53
    GDE MU TOME KRAJA?
    Pored onolikog hvaljenog profita kojeg ostvario RTB Bor u protekloj godini (ministar Knežević je rekao da je 55 miliona evra), a država se optužuje, zbog garancije, da grčkom Mitilineosu duguje 40 miliona evra i svakog dana do ispunjenja obaveze građane Srbije košta 3000 evra. Sada se javlja da Srbija Mitilineosu duguje i dodatnih 60 miliona USD, a do kraja šta će još, po dugovanjima Mitilineosu, da snađe građane? Po ovom pitanju, treba zatražiti odgovor od tadašnjeg člana poslovodstva RTB Bor, Blagoje Spaskovski, koji je učestvovao aktivno u zaduživanju i ne plaćanju obaveza prema Mitilineosu. Takođe u to vreme Vučić je bio ministar u Vladi Srbije i on mora da zna nešto o tome. Po tom pitanju treba zatražiti odgovornost i od tadašnjih generalnih direktora RTB Bor, kao i od Šainovića, koji je u tom periodu bio u vrhu vlasti Srbije. Narod se pita zašto ΛV dozvoljava, pored onoliko hvaljenih rekorda u proizvodnji bakra i profita i ostalih čarobnih i veličanstvenih uspeha kompanije RTB Bor, još uvek je vezan za budžet države , da se i taj dug prebije na leđa jadnih, bednih i gladnih penzionera i ostalih građana. Pored toga, ostaju obaveze za izgradnju fleš peći u topionici i fabrike sumporne kiseline, zatim dugovanja prema Debisu, Glenkoru i ostalih, a otpisana su RTB Bor dugovanja od skoro milijardu evra.
  • Zivan

    26.01.2018 12:10
    Još se " iz ormara" pojavljuju ostaci bivšeg režima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.