Slobodan Milošević i Mira Marković na najnovijoj američkoj crnoj listi

Nacionalisti iz balkanskih država, ratni zločinici i haški optuženici, aktivni ali i mrtvi politički lideri našli su se zajedno na obnovljenoj "crnoj listi" američkog ministarstva finansija.
Na novoj listi pojedinaca i entiteta kojima se zamrzava imovina i zabranjuje ulazak u SAD nalaze se predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj i zamenik potpredsednika Vlade Kosova Fatmir Ljimaj, ali i bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević koji je umro 2006.
 
Na spisku nepoželjnih entiteta su Srpska demokratska stranka iz BiH, Oslobodilačka vojska Kosova, Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca i Albanska nacionalna armija iz Makedonije, kao i manje poznati Četnički ravnogorski pokret i Front za albansko nacionalno jedinstvo.
 
Američko ministarstvo finansija na spisak je stavilo i čitave porodice bivših balkanskih vladara, pa su pored Slobodana Miloševića tu i njegova supruga Mirjana, brat Borislav, deca Marija i Marko, kao i sinovljeva supruga Milica Gajić-Milošević. Uz ratnog lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, na američkoj "crnoj listi" su i njegova supruga Ljiljana Zelen-Kradžić, sin Aleksandar i ćerka Sonja, poslanica u Skupštini RS, kao i brat Luka. Od bivših predsednika Srbije na listi je i Milan Milutinović.
 
Od Hrvata na crnoj listi su osuđeni ratni zločinici Tihomir Blaškić, Dario Kordić, Mladen Naletilić Tuta, Vinko Martinović Štela, Mario Čerkez, Anto Furundžija, kao i jedan od šest bivših zvaničnika Herceg-Bosne osuđenih u Hagu prošle godine Valentin Ćorić. Na listi je i bivši hrvatski član Predsedništva BiH Ante Jelavić za kojim traga pravosuđe BiH zbog optužbi za finansijske malverzacije i zloupotrebu položaja.
 
Od političara s Kosova na američkom spisku je poslanik Daut Haradinaj, brat kosovskog premijera, kao i jedan od lidera kosovskih Srba Marko Jakšić. 
 
Sa juga Srbije na listi su Isak, Jonuz i Šefćet Musliu, a iz Makedonije lideri sukobljenih strana iz vremena pobune makedonskih Albanaca 2001-2002, Menduh Tači i Ljube Boškovski.
 
Od poznatijih haških optuženika na listi su Veselin Šljivančanin, Milan Martić, Biljana Plavšić, Vlastimir Đorđević, Vladimir Lazarević, Goran Hadžić i Sreten Lukić.
 
Na američkoj crnoj listi su i nekadašnji šefovi srpske tajne službe Jovica Stanišić i Franko Simatović kojima se još sudi u Hagu, kao i Milorad Ulemek Legija koji je osuđen za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića 2003.
  • box

    31.01.2018 07:29
    Poludeo bih da nema komentara od G-a .
  • V

    31.01.2018 06:05
    Zloba
    Zloba i Mira, odosno svako ko je za njih glasao barem jedanput, su krivi za stotine hiljada mrtvih, izbeglih u čitavom regionu, masovne grobnice na teritoriji Uže Srbije, državne udare u Vojvodini, Crnoj Gori, Kosovu, uništenu privredu, iseljavanje, sankcije, (samo)izolaciju, nestašice, restrikcije, bezočno laganje i propagandu, totalno urušavanje vrednosti, neukus, kič, šund, primitivizam, kontraproduktivni prkos, taksu za putovanje u inostranstvo, vize za putovanje u inostranstvo, rat sa najvećom vojnom silom u kompletnoj istoriji... ... ... Sve loše što nas je zadesilo, direktna je ili indirektna posledica njihove diktature.
  • G

    30.01.2018 20:30
    @peace - lično se nadam da ćete "gospodine" doživeti njihovu sudbinu. Ni manje, ni više.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.