Vučić i Grabar Kitarović: Nismo prijatelji, ali moramo da razgovaramo o budućnosti

Odnosi Hrvatske i Srbije ne mogu se nazvati prijateljskim, ali dve zemlje moraju da razgovaraju o budućnosti i otvorenim pitanjima, ocenili su danas predsednici Hrvatske i Srbije Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić posle susreta u Zagrebu.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare oni su rekli da se na sastanku nisu složili o mnogim stvarima iz ratne prošlosti s početka 90-tih, ali da su usaglasili da predlože vladama da se u naredne dve godine nastave bilateralni pregovori o spornoj granici na Dunavu, a ako se dogovor ne postigne, da se ide na međunarodni sud.
 
Grabar-Kitarović je rekla da se na sastanku nije razgovaralo o "bremenitoj prošlosti". "Ona nas sprečava da odnose nazovemo prijateljskim… ali nam je dužnost (kao izabranim predstavnicima) da nađemo dodirne tačke i put u budućnost", rekla je hrvatska predsednica.
 
Ona je dodala da je poseta Vučića Zagrebu mesecima spremana i da je želela da se sastanak održi u drugačijoj klimi, ali da je posle poslednje "eskalacije verbalnog rata" odlučila da to prekine i pozove predsednika Srbije. "U mnogim stvarima se nismo složili, negde smo se približili, negde ćemo se približiti u narednim mesecima", rekla je Grabar Kitarović.
 
Ona je dodala da su na sastanku otvorena mnoga pitanja koja opterećuju odnose dve zemlje i da je njihovo rešavanje zajednička politička i moralna odgovornost.
 
Grabar Kitarović je naglasila da treba učiniti sve da se pitanje nestalih reši što pre i dodala da je ohrabruje pokazana odgovornost i volja i spremnost predsednika Vučića da o tome direktno razgovara sa predstavnicima hrvatskih udruženja, s kojima će se sastati iduće sedmice.
 
Na konferenciji za novinare je rečeno i da je Vučić u Zagreb doneo podatke o mestu stradanja troje nestalih hrvatskih državljana, ali nisu saopšteni drugi detalji.
 
U razgovoru je bilo reči i o položaju manjina, a iskorak koji je napravljen jeste dogovor da se u državne komisije uključe i predstavnici udruženja manjina, rekla je hrvatska predsednica i dodala da je zahtev Hrvatske da Hrvati budu politički zastupljeni na nivou republičke i pokrajinske skupštine.
 
Ona je ponovila i da Hrvatska podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju.
  • Čovek ali Komunista

    13.02.2018 14:46
    @skeptik
    Šta, nedostajaće ti Pink smeće i ostali polusvet koje je ovaj sistem iznedrio ?
  • Skeptik

    13.02.2018 12:14
    @Čovek ali Komunista
    Da li si ti iz Laze, iz Toponice, ili iz neke slične ustanove? Ako ti tvoj ćopavi maršal nedostaje, nakljukaj se lekovima i ne gnjavi normalne ljude...
  • Čovek ali Komunista

    13.02.2018 11:39
    Vratiće se TITO, doći će svi računi na naplatu. Svima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija